Evropa

Makron o dogovoru na Samitu Evropske unije: Najvažniji trenutak od stvaranja eura

Foto: Twitter

Dogovor o planu podsticaja je za Evropsku uniju “najvažniji trenutak od stvaranja eura”, ocijenio je predsjednik Francuske Emanuel Makron poslije završetka samita EU u Briselu.

<<<Evropska unija za države Zapadnog Balkana izdvaja 12,5 milijardi eura<<<

Taj sporazum o raspodjeli 750 milijardi eura rezultat je “tri godine rada Francuske i Njemačke”, rekao je on privatnom televizijskom kanalu TF1.

“Želim da naši građani cijene važnost onoga što se dogodilo u ova četiri dana i četiri noći. Borili smo se (…) Ovo je najvažniji trenutak u životu naše Evrope od stvaranja eura” 1. januara 1999. godine”, rekao je on.

Upitan da li će se taj plan finansirati “evropskim porezom”, Markron je odgovorio:

“Tačno, francuski poreski obveznici neće plaćati taj dug, već velike međunarodne kompanije i neke evropske, koje danas to nedovoljno rade, ali će postepeno plaćati taj dug kroz evropski poreski sistem koji ćemo izgraditi”.

Podsjećajući da se 27 članica EU obavezalo sporazumom potpisanim danas, o “stvaranju novih sopstvenih resursa”, rekao je da se proučavaju tri poreza: na plastiku koja se ne može reciklirati, na “digitalne divove” i “porez na ugljenik”.

Drugi mehanizam je, rekao je Makron, uvođenje “ugljeničnog poreza na granicama” EU, po uzoru na porez na čelik koji se uvozi u Evropu.

“Kada uvozimo čelik koji dolazi s drugog kraja svijeta, proizveden pod mnogo manje zahtjevnim uslovima (nego u Evropi), moramo biti u mogućnosti da nametnemo porez na našim granicama, čime se izbjegava nelojalna konkurencija… čelika koji dolazi iz Indije, Kine”.

“Taj evropski porez koji ćemo zajedno graditi, omogućiće otplatu duga koji smo ugovorili za oporavak privrede EU od pandemije”, rekao je Makron.

Makron je potvrdio da će Francuska dobiti 40 milijardi eura iz stimulativnog plana EU i da će biti treći po veličini njegov korisnik u Evropi, poslije Italije i Španije.

Send this to a friend