Evropa

Makron pozvao Tursku da poštuje suvereni izbor Finske i Švedske o NATO-u

Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE

Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je od svog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdoana da “poštuje suvereni izbor” Finske i Švedske za ulazak u NATO.

Nadao se da će izbjeći da Ankara stavi veto na njihove zahtjeve za pridruživanje transatlantskom odbrambenom savezu.

Turska je u srijedu upozorila da proces pristupanja NATO-u za Švedsku i Finsku neće krenuti naprijed osim ako se ne pozabave sigurnosnim zabrinutostima Ankare, upućujući na njihovu navodnu naklonost prema kurdskim militantnim skupinama.

“Predsjednik Makron je naglasio potrebu poštivanja suverenog izbora ovih dviju zemalja, koji je proizašao iz demokratskog procesa i kao reakcija na promjene u njihovom sigurnosnom okruženju”, saopšteno je iz njegovog ureda nakon telefonskog razgovora s Erdoanom – javlja AFP.

Rekao je da se nada da će se razgovorima nastaviti brzo i da će se pronaći rješenje.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
IvanUčoĆira
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

Neka Svedska i Finska sad udovolje zahtjevima Turske i po kratkom postupku udju u Nato. No se to udovoljavanje Turcima ni ne pominje… Samo da ne podrzavaju te militantne grupe i proglase ih teroristima, zavrsen posa u 2 dana.

Učo
Gost
Učo

Suvereno pravo je i da li će Turska reći ,,da”.
Uveliste sankcije Turskoj i stopirali njen put prema EU a sad bi još neko dirigovanje.
Podrzavam ulazak te dvije države u NATO ali i Tursku morate poštovati kao člana te organizacije.

Ćira
Gost
Ćira

Pa to li je ravnopravnost svih clanica, nije više NATO kakav poznajemo sad je sve svedeno na prodaju oružja, i Francuzi su u užoj konkurenciji za prodaju svog oružja NATO članicama.

Send this to a friend