Evropa

Makron: Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija ne donosi korisne odluke

Foto: Twitter

Francuski predsjednik Emanuel Makron kritikovao je Savjet bezbjednosti UN ocijenivši da on trenutno ne donosi nikakve korisne odluke.

“Svi smo zajednički odgovorni kada neki postanu taoci u krizama multilateralizma, na primjer poput SB UN”, rekao je Makron za pariski magazin Gran kontinent.

On je pozvao evropske narode da pokažu veću nezavisnost.

“SAD će prihvatiti Evropljane kao saveznike jedinio ako sami sebe shvatimo ozbiljno i ako smo suvereni u našoj odbrani”, rekao je Makron.

Povodom izbora u SAD, Makron je rekao da je promjena administracije šansa da se radi na međusobnom razumijevanju i shvatanju da Evropljani rade na izgradnji svoje autonomije, kao što to rade SAD i Kina.

Govoreći o aktuelnim problemima – virusu korona, borbi protiv terorizma i klimatskim promjenama, on je rekao da će se najbolje riješiti ako sarađujemo.

“Čak ako neki ljudi otkriju vakcinu, ako se ona ne distribuira cijeloj planeti, to znači da će se virus vratuiti u neke oblasti. U borbi protiv terorizma mi smo se zaglavili. Ne treba zaboraviti da više od 80 odsto žratava islamskog terorizma dolazi iz muslimanskog svijeta, kao što smo vidjeli u Mozambiku nedavno”, rekao je Makron.

Send this to a friend