Evropa

Makron: Širak je bio glasnik nezavisne i ponosne Francuske

Emanuel Makron

Bivši francuski predsjednik Žak Širak, koji je danas preminuo u 87. godini, bio je glasnik nezavisne i ponosne Francuske, izjavio je večeras sadašnji predsjednik te zemlje Emanuel Makron.

<<<Preminuo Žak Širak<<<

<<<Đukanović Makronu: Svijet izgubio velikog državnika na razmeđi vjekova<<<

“Bio je veliki i slobodan Francuz koji je otjelotvorio određenu ideju o Francuskoj u svijetu”, rekao je Makron.

Prema njegovim riječima, Širaka ne oplakuje samo Francuska, jer je bio glasnik “nezavisne i ponosne Francuske sposobne da se usprotivi neopravdanoj vojnoj interveniju 2003. godine u Iraku”.

Širak, koji je bio jedan od omiljenih predsjednika, obilježio je francusku političku scenu tokom nekoliko decenija, a u svijetu je upamćen kao onaj koji je rekao “ne” ratu u Iraku 2003. godine.

Bio je jedna od najvećih figura francuske desnice, a njegova dugovječnost, između briljantnih uspjeha i gorkih neuspjeha, dokaz je njegove izuzetne sposobnosti preživljavanja.

Širak, koji se već godinama nije pojavljivao u javnosti, bio je 12 godina predsjednik Francuske od 1995. do 2007. godine, dva puta premijer, tri puta gradonačelnik Pariza, osnivač i predsjednik stranke i nekoliko puta ministar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Wisconsin
Gost
Wisconsin

Rekao je za Srbe da su nikakav narod …prenosi Seselj

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

E jes ponosni svi za sebe, a nas su cijepali i bombe nam bacali: Balkan se ujedinjuje do 2030 g. Opet ce biti sloga i jeftina tarifa za struju

Žeks
Gost
Žeks

Dobro je Indijanac! Je li to onaj fini čila što je bombardovao Srb i Cg!

Send this to a friend