Evropa

Makron upozorio: Višegradska grupa da ne koristi EU kao dežurnog krivca

Emanuel Makron

Predsjednik Francuske Emanuel Makron zatražio je da zemlje Višegradske grupe prestanu da upotrebljavaju Evropsku uniju kao žrtveno jagnje i dežurnog krivca pred svojim biračima, prenosi agencija Beta.

Makron je podsjetio Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku da “EU nije inostranstvo, već mi, odnosno oni sami”.

“Naći žrtveno jagnje može da pomogne na kratke staze, ali dugoročno donosi ono najgore. Odlučno odbijam ideju spoljnog pritiska. Evropa, to smo mi. To nije inostranstvo. To je dio nas samih, to su naše suverene odluke, naše vrijednosti, naš identitet. Kada Evropa pošalje ček, ne priča se da su to prljave pare. Kada brani svoje vrijednosti, odjednom postaje daleki neprijatelj”, upozorio je Makron u intervjuu koji danas objavljuju češke Hospodaržske novini i slovački list SME pred posjetu Makrona Bratislavi i Pragu.

Francuski predsjednik je povodom kaznene procedure EU po članu 7. osnovnog sporazuma EU zbog sistemske ugroženosti prava i demokratskih vrijednosti u Poljskoj i Mađarskoj u razgovoru upozorio da smisao tog člana 7. po kome zemlja može da ostane i bez prava glasa u EU nije da kažnjava, već da se upozori i da se zatim vodi dijalog.

“Razvoj pravne države u Mađarskoj je uznemirujući. Niz mjera bi mogao da poremeti ravnotežu snaga. Nedavno usvojeni zakoni o nevladinim organizacijama mogu osjetno da otežaju njihovu djelatnost. Govoriti o tome, izraziti uznemirenje, to ne znači dijeliti lekcije spolja, to znači braniti zajedničku stvar. Ne možemo da osuđujemo budžetski deficit a da ne osuđujemo deficit demokratije”, kazao je Makron.

On je naglasio povodom procedure protiv Poljske i Madjarske da su zemlje EU jedna evropska porodica koja je u prošlosti često bila ranjavana a konačno se ujedinila i da porodica logično dijeli zajedničke vrijednosti, njeni članovi govore zamjerke jedni drugima a probleme porodica nastoji da riješi.

Predsjednik Francuske podsjetio je na svoje ranije riječi novim istočnooevropskim članicama, da “EU nije samousluga. Evropa je zajednička sudbina”.

“Na prvom mjestu je poštovanje naših zajedničkih vrijednosti. U EU postoji zajednički temelj: u privredi to je zajedničko tržište, u politici humanističke vrijednosti, u civilizacijskom smislu model koji spaja individualne slobode, solidarnost i kulturnu raznolikost”, rekao je Makron, te dodao da ne možemo da koristimo evropski budžet a da ne dopuštamo solidarnost u oblasti migracija, da ne možemo da smanjujemo svoj doprinos evropskom budžetu a da ne shvatimo šta nosi zajedničko tržište. Ukoliko želimo da ubijemo Evropu, onda, kaže, da nastavimo ovako (kao do sada) dalje.

Predsjednik Francuske danas boravi u Bratislavi i Pragu kao glavni gost povodom proslave 100. godišnjice nastanka Čehoslovačke ovog vikenda, a u Češku, da proslavi stvaranje zajedničke države Čeha i Slovaka, dolazi i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Send this to a friend