Evropa

Merkel: Borba protiv korone, najveći izazov sa kojim se svijet suočava još od Drugog svetskog rata

Kancelarka Njemačke  Angela Merkel pozvala je u četvrtak u svom obraćanju Bundestagu, građane Njemačke da ostanu dosljedni u daljnjoj borbi protiv pandemije korona virusa i da se pripreme za teške mjesece koji su pred njima, okarakterisavši  borbu protiv pandemije najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata.

“Pred nama su iznova, bez  ikakve dilemne , teški mjeseci. Zima će biti teška, ali i ona će jednom proći”, rekla je u svom obraćanju  Bundestagu i objašnjavajući najnovije mjere u borbi protiv koronavirusa. Pozvala je  na solidarnost građane, naročito u ovom pretprazničnom i prazničnom razdoblju, prenosi Hina.

“Upravo sada kada toliko mislimo na Božić i prelaz u novu godinu, moja je želja da smo još više zajedno i da smo tu jedni za druge. Ako nam to uspije, onda ćemo izaći iz krize”, rekla je Merkel.

Borbu protiv pandemije koronavirusa odredila je kao  najveći izazov od Drugog svjetskog rata i to ne samo za Njemačku, već i za Evropsku uniju, ali i čitav svijet.

Ona je rekla kako velike nade polaže u vakcine i prikupljena saznanja o virusu, ali i činjenicu da se najveća većina građana drži propisanih mjera.

“Vakcine neće odmah riješiti probleme, ali su svjetlo na kraju tunela”, rekla je Merkel pa je još jednom pozvala građane da upotrebljavaju službenu aplikaciju za praćenje pandemije.

Kancelarka se osvrnula i na novi dogovoreni  paket mjera, koji  predviđa produženje zatvaranja i zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih ustanova i teretana. Uz to su još uvedene i mjere ograničenja broja osoba na okupljanjima, kao i minimalnu površinu za mušterije u maloprodaji.

Merkel je nove mjere i produženje starih opravdala još uvijek visokim brojem novozaraženih. Ona je ukazala  da je negativna  stopa rasta zaraženih, usporena uvođenjem  prethodnih mjera, ali da to još uvijek nije dovoljno.

“To je tek prvi uspjeh, ali ne i trajni uspjeh. Cilj mjera je spuštanje vrijednosti incidencije ispod 50. U mnogim dijelovima Njemačke, poput Berlina, incidencija je trenutno preko 200”,zaključila je Merkel u svom obraćanju.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Cheese
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cheese
Gost
Cheese

Zaista ova pandemija je izazov bez presedana. Ali pazite, kako da se i ne desi? Ako provjerite neke podatke, moze se zakljuciti da recimo iz Milana je nekad bilo po 70 letova dnevno za Peking i Shenzhen, izmedju Rima i Sangaja 220 letova dnevno. To su na desetine hiljada ljudi koji se krecu, i nije ni cudo da se ovo… Više »

Send this to a friend