Evropa

Merkel u Grčkoj: Zahvalna sam Ciprasu što je riješio spor sa Makedonijom

Zahvalna sam grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu što je sa Zoranom Zaevom radio na rješavanju pitanja imena Makedonije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel tokom zvanične posjete Grčkoj.

“Sa imenom Sjeverna Makedonija sve je jasnije. . . Ne mogu a da ne čestitam grčkom premijeru jer rješenje neće biti od koristi samo za Grčku i Sjevernu Makedoniju, već i za cijelu Evropu”, rekla je njemačka kancelarka tokom jučerašnje zajedničke konferencije za medije sa Aleksisom Ciprasom.

Merkel je rekla da se neće miješati u planove političkih stranaka u Grčkoj, ali, kako je rekla, “vjeruje da je rješenje spora oko imena u interesu Grčke, Sjeverne Makedonije i Evrope”.

Navela je i da će taj stav prenijeti i lideru opozicione Nove demokratije Kiriakisu Micotakisu, ali da ne vjeruje da će to imati bilo kakav uticaj.

Dodala je da je uloga opozicije da kritikuje, ali i da usvoji pravi stav kada su u pitanju velika nacionalna pitanja.

Kako je naveo Cipras, među temama o kojima se razgovaralo na sastanku sa Angelom Merkel bio je značaj mira, stabilnosti i rasta na Balkanu za budućnost i bezbjednost Evrope.

“Naglasili smo značaj koji Sporazum iz Prespe ima za region i Evropu, kao korak naprijed i model sporazuma za druge sporove, što pokazuje da su moguća uzajamno prihvatljiva rješenja – bez da jedna strana izgubi nešto na račun druge i obrnuto”, zaključio je Cipras.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend