Evropa

Migranti u Njemačkoj dobijaju pomoć na karticama umjesto u kešu

Foto: dpa

Njemački parlament usvojio je odluku prema kojoj će tražioci azila i migranti koji imaju pravo na državnu pomoć, ubuduće za podmirenje osnovnih potreba dobijati platne kartice. Gotovinu će moći da podižu samo u ograničenom iznosu.

Bundestag je za zakon glasao velikom većinom glasova vladajuće tročlane koalicije socijaldemokrata, Zelenih i liberala, a podržali su ga i poslanici desničarske Alternative za Njemačku. Protiv su bili demohrišćanske opozicione CDU i CSU i jedna poslanica Zelenih.

Na taj način država, između ostalog, želi da spriječi da migranti novcem koji dobijaju plaćaju krijumčare ljudi ili da ga šalju porodicama u inostranstvu.

Poslanici su u raspravi navodili da će to onemogućiti zloupotrebu državnih socijalnih davanja. Neki su ocijenili da migrante u Njemačku i privlače upravo te socijalne beneficije.

“Kartica za plaćanje može se koristiti za svakodnevne potrepštine i usluge, kao i za namirnice u supermarketima, odlazak kod frizera ili kupovinu karte za javni prevoz”, obrazložila je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser).

Ona je dodala da će platne kartice omogućiti podizanje veoma ograničenog iznosa gotovine, i da neće moći da se novac šalje u inostranstvo.

Njemački sindikat policije GdP izjasnio se ranije protiv kartice, navodeći da je isuviše stroga, a da je iznos gotovine koji migranti mogu da podignu premali.

Predsjednik tog sindikata Johen Kopelke (Jochen) rekao je da su mnogi migranti pod pritiskom da pošalju novac kući ili da isplate krijumčare i da, ako odredbe ne budu umjerenije, postoji rizik da se još više njih okrene kriminalu jer ne mogu da dođu do beneficija.

S druge strane, demohrišćani su tražili da se iznos gotovine koja se mjesečno može podići ograniči na 50 eura.

Kancelar Olaf Šolc (Scholz) se o uvođenju kartice novembra prošle godine dogovorio sa premijerima 16 saveznih pokrajina.

Zakonom je previđeno da službe koje su zadužene za socijalna davanja u pokrajinama same mogu da odlučuju koliko gotovine vlasnik kartice može da podigne u određenom periodu. Na taj način se, ocjenjuje se, uzimaju u obzir “individualne potrebe i okolnosti na terenu”.

Tags

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
NikolaЋира.Glavni grad
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ћира.
Gost
Ћира.

Е веће глупости нијесам чуо. Важно је да имају пара на рачуну а лако ће се кеш добити. КАКО па лако, скоро у свим маркетима на касу раде наши Југовићи , уз провизију зна се.

Nikola
Gost
Nikola

Blago ovoj zemlji sa ovakvim glupanima, zato smo i đe smo

Glavni grad
Gost
Glavni grad

To je jedini način da ih kontrolišu.Da ne daju pare na drogu,alkohol,oružje…..Odredjeno je gdje se mogu i hraniti i o njima se voditi računa.

Send this to a friend