Evropa

Ministarka u Sjevernoj Makedoniji smijenjena jer je govorila ispred pogrešnog natpisa države

Foto: Printscreen

Ministarka rada Sjeverne Makedonije smijenjena je jer se novinarima obraćala ispred natpisa na zidu na kojem je pisalo staro ime države, Republika Makedonija. Ministarka Rasela Mizrahi smijenjena je s dužnosti nakon duge rasprave u parlamentu i glasanja koje se protegnulo do rano ujutro u nedjelju. Za njenu smjenu glasalo je 62 zastupnika, a 26 ih je bilo protiv, prenosi Hina.

Zadnjih sedmica najmanje dva puta je izašla pred novinare ispred natpisa na zidu u svom ministarstvu na kojem je pisalo staro ime države, Republika Makedonija.

Sjeverna Makedonija službeno je novo ime države otprije otprilike godinu dana nakon dugogodišnjeg sporenja s Grčkom, čija se jedna pokrajina zove Makedonija.

Grčka je zbog toga blokirala pristupanje Makedonije NATO-u i Evropskoj uniji.

Mizrahi je članica nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, koja se nikada nije složila s promjenom imena države.

Atina je protestvovala protiv tog transparenta, pa je tehnički premijer Oliver Spasovski zatražio njenu smjenu. Objašnjava da je prekršila ustav i ugrozila pokušaje zemlje da uspostavi veze sa Zapadom.

Socijaldemokrata Spasovski je na čelu prelazne vlade koja uključuje VMRO-DPMNE. Prijevremeni izbori održaće se 12. aprila

Send this to a friend