Evropa

MVP Ukrajine: Detonaciju brane HE od strane Ruske Federacije smatramo terorističkim aktom

Foto: Twitter

Ruska Federacija je u noći 6. juna digla u vazduh branu Kahovske hidroelektrane (HE), koja se nalazi u blizini grada Nova Kahovka na privremeno okupiranoj teritoriji Hersonske oblasti. Desetine naselja sa obje strane reke Dnjepar su u opasnosti od poplava, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine povodom ruskog terorističkog akta u HE Kahovka.

Kako su istakli, jedinice Nacionalne policije i Državne službe za vanredne situacije Hersonske oblasti preduzimaju hitne mjere za evakuaciju civilnog stanovništva iz potencijalnih zona poplava. Alarmiraju se stanovnici privremeno okupirane leve obale Hersonske oblasti.

“Detonaciju brane HE od strane Ruske Federacije smatramo terorističkim aktom protiv ukrajinske kritične infrastrukture, čiji je cilj da izazove što više civilnih žrtava i razaranja. O terorističkom napadu na HE Kahovka prethodno se intenzivno govorilo na nivou ruskih okupacionih snaga u Hersonskoj oblasti i propagandista na ruskoj televiziji, što ukazuje da je taj sramni čin unaprijed planiran”, navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaju, eksplozija brane HE Kahovka je ekološki i tehnološki akt terorizma, najveća tehnološka katastrofa u Evropi poslednjih decenija, još jedan primjer ruskog genocida nad Ukrajincima. Ovo je odgovor Kremlja zemljama koje pozivaju na mirovne pregovore sa Ruskom Federacijom.

“Zbog pada vodostaja u akumulaciji Kahovka, postoji i opasnost od incidenta na još jednom kritičnom infrastrukturnom objektu koji je zauzela Rusija – Zaporožskoj nuklearnoj elektrani”, smatraju iz MVP Ukrajine.

Pozivaju međunarodnu zajednicu da odlučno osudi ruski teroristički napad na HE Kahovka.

“Tehnološki zločin Ruske Federacije potvrđuje visoku relevantnost Formule mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Pozivamo međunarodne partnere da se što pre pridruže njegovoj implementaciji, posebno tačkama o suprotstavljanju ekocidu, nuklearnoj i energetskoj bezbjednosti”, dodaju u saopštenju.

Rusija će, ističu, morati da nadoknadi sve posledice svog zločina: po ljude, infrastrukturu i životnu sredinu.

“Takođe apelujemo na zemlje Grupe sedam i EU da hitno razmotre uvođenje novih dalekosežnih sankcija Ruskoj Federaciji, posebno u vezi sa ruskom raketnom industrijom i nuklearnim sektorom”, poručuju iz MVP Ukrajine.

Poslije sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu ujutru 6. juna, kako su kazali, odobren je spisak akcija Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine u kontekstu odgovora, koji je predložio Ministar Dmytro Kuleba.

“Konkretno, to uključuje sazivanje hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti UN od strane Ukrajine i iznošenje pitanja ruskog terorističkog napada na sastanak Savjeta guvernera IAEA, kao i angažovanje Mehanizma civilne zaštite Evropske unije”, zaključuju u saopštenju.

Send this to a friend