Evropa

Na ulicama Barselone 600.000 zagovornika nezavisne Katalonije

Foto: Twitter

Na ulicama Barselone okupilo se 600.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španije, obilježavajući nacionalni dan Diadu, saopštila je gradska policija, dok ih je godinu ranije na tom mjestu bilo milion, a ovogodišnji pad se objašnjava zamorom i podjelama unutar pokreta za nezavisnost, javlja agencija Hina.

Ove godine je zabilježen najmanji broj učesnika od 2012. kada su nevladine organizacije Asemblea Nacional Catalana (ANC) i Omnium Cultural počele da organizuju masovna okupljanja na taj dan.

Okupljanja su ove godine održana pod parolom „Cilj nezavisnost“ i u iščekivanju presude za dvanaestoro katalonskih lidera optuženih za pobunu protiv Španije, neposluh i korištenje javnog novca za organizovanje referenduma 2017. godine koji je prethodno zabranio španski Ustavni sud.

Nakon referenduma je bila izglasana i proglašena republika Katalonija, no ona nije zaživjela u stvarnosti.

Oko hiljadu osoba je takođe protestovalo ispred regionalnog parlamenta u Barseloni, tražeći od vladajućih stranaka za nezavisnost, Katalonske republikanske ljevice (ERC) i Zajedno za Kataloniju (JxCat), da konačno proglase i uspostave republiku „što košta da košta“.

Taj protest je organizovan spontano preko društvenih mreže i nije bio povezan s organizacijom proslave nacionalog dana.

Ispred parlamenta, koji su čuvali policajci uz postavljene barijere, na prilazima je došlo do napetosti. Demonstranti su bacili više limenki i kamenja na policiju, a takođe i dimne bombe.

Pritom su vikali vladajućim strankama „Došli smo da vas izbacimo“, „Izdajice“, „Prevarili ste birače“. Policijski helikopter je nadlijetao teren, a policija upozorila demonstrante na moguću akciju.

“Već desetu godinu dolazim na Diadu. Održavamo puls. Nemamo istu energiju kao ranije, ali zbog političkih zatvorenika smo sada tu”, rekao je muškarac po imenu Pau za novine El País.

„U oktobru 2017. narod je podržavao političku agendu, sada nisam siguran da je tako. Političari idu jednim putem, a narod drugim“, dodao je.

Prvi put na čelu manifestacije nisu bili političari, nego aktivisti koji zagovaraju otcjepljenje od Španije.

Španska vlada napominje kako tamo ne postoje „politički zatvorenici“ već „zatvoreni političari“ te da treba poštovati odluku suda kakva god ona bude.

Send this to a friend