Evropa

Nakon pobjede na izborima, Kurc ima težak zadatak

Sebastijan Kurc

Lider Narodne partije Austrije Sebastijan Kurc, nakon pobjede na prijevremenim parlamentarnim izborima, imaće težak zadatak da izbornu pobjedu pretoči u koaliciju.

To ocjenjuju austrijski mediji.

Bečki “Standard”  ukazuje da Kurc i OVP uživaju u pobjedi, jer to nije samo pobjeda, već zadovoljenje, vaskrsnuće nakon izglasavanja nepovjerenja u parlamentu.

Kurc i njegove pristalice neprestano ukazuju da su oni, koji su ih svrgnuli, sada kažnjeni od strane glasača, a i tokom predizborne kampanje su ukazivali na tu „nepravdu“, kao da traže izvinjenje, dodaje list.

Dnevnik ističe da je Kurc pobjednik izbora, ali njegove opcije nisu ružičaste – ne postoji nijedan partner koji bi se sam nametao.

“Koštaće mnogo snage da se nađe koalicioni parter, a to će zahtjevati mnogo izlaska u susret od strane OVP“, konstatuje list.

Vladu desno od centra, kakvu želi Kurc, može da zaboravi sa Socijaldemokratskom partijom (SPO) i Zelenima, a i Neos ima drugačija shvatanja.

Preostaje samo još Slobodarska partija (FPO) koja ne želi u vladu, a i nalazi se u takvom stanju da i ne može da se vrati u vladu. Slobodarci moraju da se restruktuiraju i regenerišu, a znaju iz iskustva da je to najbolje iz opozicije“, objašnjava „Standard“.

Ukoliko Kurc odustane od vlade desno od centra mogao bi da razgovara sa SPO i Zelenima, dodaje list, ukazujući da trenutno socijaldemokrate ne žele u vladu, a i šefica stranke Pamela Rendi Vagner bi bila u opasnosti da bude izložena unutarpartijskom revoltu ako ne bi izvukla što više za svoju partiju.

Za Kurca tako nešto znači da bi morao mnogo da izađe u usret SPO, a i sa Zelenima ne bi bilo lakše.

“Zeleni žele u vladu, iz izbornih rezultata dobili su puno samopouzdanja da mogu da postavljaju zahteve koji će natjerati Kruca na suze. Njemu će, zbog brojnih birača iz redova slobodaraca, koje je okupio oko sebe, biti teško da previše izađe u susret Zelenima“, ocjenjuje list.

Koliko god je lijepa pobjeda Kurcu će biti teško da je pretoči u održivu koaliciju, zaključuje „Standard“.

Visokotiražni bečki „Kronen cajtung“ ukazuzje da se Kurc nalazi u potrazi za „mladom“ za buduću vladu.

“Veliku ljubav je pronasao sa slobodarcima, ali su ga oni razočarali i morao je da se ‘razvede’ u maju. Tokom predizborne kampanje „bivša“ je pokušala na sve načine da ga povrati. Pod motom „vrati se meni, nigdje ti nije bilo ljepše“ lider FPO Norbert Hofer je pokušao da vrati Kurca.

Ali nedjelju pred izbore, mlada FPO ponovo je pokazala šta se dešava u njenoj porodici, pa se postavlja pitanje da li neko želi da se ‘ženi’ sa tako nekim”, ističe list.

Sada Kurc traži ‘mladu’ na drugoj strani, koketira, ali druge nisu tako „lijepe“, slikovito predstavlja situaciju na političkoj sceni taj list.

Dok se Zeleni čine korektnim partnerom, OVP ima zadršku prema toj porodici. A socijaldemokrate ? Njih odlično poznaje OVP, jer su predugo bili zajedno i srećni da su ih se riješili. Šta preostaje onda mladom momku?

Očigledno je isključena ‘ženidba iz ljubavi’, jer ako se ponovo upusti na brak sa slobodarcima onda zna da rizikuje veliku ljubavnu dramu sa gorkim krajem“, dodaje list u istom stilu.

Preostaje samo, konstatuje „Kronen cajtung“, ‘brak iz razuma’.

Send this to a friend