Evropa

EU odobrila da se profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Rat u Ukrajini – 719. dan. Nastavljaju se borbe na svim frontovima u Ukrajini. Obavještajci Ukrajine tvrde da ruske snage koriste usluge “Starlink” kompanije Ilona Maska. Francuski predsjednik Emanuel Makron odložio je dvodnevnu posjetu Kijevu iz bezbjednosnih razloga. Dešavanja pratite na CdM-u.

EU odobrila da se profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu

Savjet Evropske unije odobrio je rezoluciju koja omogućava da se profit od zamrznute ruske imovine kao posljedica restriktivnih mjera EU iskoristi za Ukrajinu.

„Savjet je danas usvojio odluku i uredbu kojom se pojašnjavaju obaveze Centralnih registrara hartija od vrijednosti (CSD) koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije (CBR) koje su imobilisane kao posljedica restriktivnih mjera EU“, piše u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

EU je, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima nakon početka ruskog rata u Ukrajini, odlučila da zabrani sve transakcije vezane za upravljanje rezervama, kao i imovinom CBR. Kao rezultat te zabrane, relevantna imovina koju drže finansijske institucije u zemljama članicama EU je „imobilisana“.

„Centralni registri koji posjeduju više od milion eura sredstava CBR-a moraju odvojeno da obračunavaju vanredne gotovinske bilanse koji se akumuliraju koje se akumuliraju usljed restriktivnih mjera EU i da takođe moraju odvojeno držati odgovarajuće prihode“, navodi se u saopštenju.

Centralnim registrima biće zabranjeno da raspolažu nastalom neto dobiti, a svaki centralni depozitar može da zahtijeva od svog nadzornog organa da odobri oslobađanje udjela te neto dobiti u cilju usaglašavanja sa statutarnim kapitalom i rizikom.

„Ova odluka otvara put Savjetu da odluči o mogućem utvrđivanju finansijskog doprinosa budžetu EU prikupljenog od ovih neto dobiti za podršku Ukrajini i njenom oporavku i rekonstrukciji u kasnijoj fazi. Ovaj finansijski doprinos može da bude kanalisan kroz budžet EU u pomoć za Ukrajinu o kojoj su Savjet i Evropski parlament postigli privremeni sporazum 6. februara 2024“, navodi se u saopštenju.

Rusija uvela sankcije britanskim zvaničnicima, istoričarima i akademicima

Rusija je uvela sankcije za 18 britanskih državljana, uključujući niz vrhunskih akademika, zbog, kako je Moskva navela, pokušaja da “demonizuju Rusiju i podstaknu rat u Ukrajini”.

“Prinuđeni smo da konstatujemo da rusofobično nastrojeni britanski predstavnici ne bježe od pokušaja da diskredituju ustavni sistem i društvenopolitičke procese u našoj zemlji”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Takozvani trustovi mozgova koji djeluju na bazi najvećih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija daju značajan doprinos subverzivnom djelovanju Londona prema Rusiji, navelo je Ministarstvo.

Sankcije su uvedene protiv zamjenika ministra odbrane Džejmsa Kartlidža, zamjenice savjetnika za nacionalnu bezbjednost Sare Mekintoš i direktora podmornica Sajmona Askvita.

Sankcionisani su i Stjuart Pič, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, kao i lordovi Den Hanan i Majkl Eškroft.

Među sankcionisanim akademicima su istoričari Orlando Figes, Norman Dejvis, Timoti Garton Eš, Rob Džonson, Dejvid Abulafia i stručnjaci Roj Allison sa Oksforda, Grejem Robertson sa Univerziteta Sjeverna Karolina, Kalder Valton sa Harvarda i Džejms Šer iz Međunarodnog centra za odbranu i obezbjeđenje u Talinu.

Peskov: “Starlink” terminali ne mogu da se koriste u Rusiji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da komunikacioni terminali “Starlink” nisu sertifikovani u Rusiji i da zbog toga ne mogu zvanično da se isporuče Moskvi i koriste u Rusiji.

“Ovaj sistem nije sertifikovan ovdje u Rusiji, tako da ovdje ne može da se koristi i ne može da bude isporučen”, rekao je Peskov novinarima na pitanje o potencijalnoj upotrebi “Starlinka” u Rusiji, prenosi TAS.

Američki milijarder i preduzetnik Ilon Mask rekao je ranije da Starlink satelitski komunikacioni terminali koje je razvila njegova kompanija “Spejseks” nikada nisu prodati Rusiji i demantovao pisanje medija koji su se pozivali na izvore iz ukrajinske vojske da ruske snage navodno koriste te terminale.

“Ne mislim da treba da ulazimo u diskusiju između kijevskog režima i biznismena Mask”, rekao je Peskov.

Spejseks je Ukrajini obezbijedio svoje terminale “Starlink”, koje ukrajinske trupe naširoko koriste za kontrolu dronova.

Uprkos tome, Mask je više puta izrazio podršku rješavanju sukoba u Ukrajini diplomatskim putem.

MMF u Kijevu – sastanci sa ukrajinskim vlastima

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doputovali su u Kijev i počeli seriju sastanaka sa predstavnicima ukrajinskih vlasti i drugim relevantnim akterima, prenosi Ukrinform.

“Tim MMF-a, predvođen zamjenicom direktora evropskog odjeljenja Umom Ramakrišnan, u Kijevu počinje sastanke sa ukrajinskim vlastima i drugim akterima”, navodi se u saopštenju Morganizacije.

Razgovori će se fokusirati na ekonomske ciljeve vlasti i izazove sa kojima se suočava ukrajinska ekonomija.

U martu 2023. godine MMF je prvi put odobrio četvorogodišnji zajam Ukrajini od 15,6 milijardi dolara, u koordinaciji sa Evropskom unijom i zemljama G7, kako bi pomogao Kijevu da pokrije budžetski deficit.

Ukrajina je u aprilu 2023. godine dobila prvu tranšu od 2,7 milijardi dolara, a u junu drugu tranšu od 890 miliona dolara.

Zelenski se nada ‘restartu’ nakon novih imenovanja u vojnom rukovodstvu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je imenovao bivšeg zamjenika ministra odbrane Oleksandra Pavljuka kao novog komandanta Kopnenih snaga, u još jednom potezu kojim se reorganizuju oružane snage u toj zemlji.

Kabinet predsjednika je objavio ukaz o ovome u nedjelju, 11. februara, prenosi agencija DPA.

Pavljuk je naslijedio general pukovnika Oleksandra Sirskija, koji je postao novi vrhovni komandant Oružanih snaga (OS) prije nekoliko dana.

Zelenski je takođe smijenio nekoliko drugih visokorangiranih oficira, uključujući one u teritorijalnoj odbrani i vazdušno-desantnim trupama.

Kako piše servis Radija Slobodna Evropa na ukrajinskom jeziku, novim ukazom je Jurij Sodol, bivši komandant ukrajinskih marinaca, izabran za novog komandanta ukrajinskih kombinovanih snaga, koji na tom mjestu mijenja Serhija Najeva.

General major Ihor Skibjuk je izabran za komandanta vazdušno-borbenih snaga, a general major Ihor Plahuta je novi komandant teritorijalne odbrane.

Nakon skoro dvije godine odbrane od ruske invazije, predsjednik Ukrajine je u četvrtak smijenio Valerija Zalužnjija sa mjesta vrhovnog komandanta OS.

Potez je uslijedio nakon višenedjeljne spekulacije o sudbini generala, koji je bio popularan u vojsci i u narodu, a na toj poziciji je bio od jula 2021. godine.

U objavi na mreži Telegram od 10. februara, ukrajinski predsjednik je rekao da želi da “restartuje” gornje nivoe ukrajinskih OS sa komandantima koji imaju borbeno iskustvo.

Istakao je da odgovornost preuzimaju oni koji su “dobro poznati u vojsci i sami dobro znaju šta je vojsci potrebno”.

Promjena u vodstvu vojske dolazi u ključno vrijeme za Ukrajinu, koja čeka da joj američki zakonodavci odobre paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara, i koja od kraja 2022. nije vratila značajnu količinu teritorije koju je Rusija okupirala.

Otkriveni ostaci drona “šahed” na granici Moldavije i Ukrajine

Moldavske vlasti otkrile su djelove drona tipa “šahed” na moldavsko-ukrajinskoj granici, nedugo nakon ruskog napada dronovima na Odesku oblast u Ukrajini, saopštila je moldavska pogranična služba.

Ruske snage su u noći između 9. i 10. februara pokrenule tri talasa napada na Odesku oblast, ciljajući Odesu i infrastrukturu na rijeci Dunav u okrugu Izmail, a povrijeđene su četiri osobe, piše Kijev independent.

Kišinjev vjeruje da je dron koji je pronađen na moldavskoj teritoriji oborila ukrajinska protvvazdušna odbrana tokom napada u noći između 9. i 10. februara.

Iz Moldavije naglašavaju da su ostaci drona pronađeni u blizini sela Etuli, koje se nalazi 15 kilometara jugoistočno od ukrajinske luke na Dunavu, Reni, i oko 40 kilometara sjeverozapadno od Izmaila.

“Procijenili smo da nema rizika po lokalnu zajednicu”, saopštile su moldavske vlasti.

Zabranjen je pristup mjestu pada, a djelovi drona su poslati na ekspertizu, saopštila je pogranična policija.

“Otkriće ostataka drona ‘šahed’ na jugu Moldavije predstavlja ozbiljan podsjetnik sa kakvom sumornom realnošću se susrijećemo. Ruska agresija ugrožava ceo kontinent, a podrška Ukrajini se mora nastaviti”, rekla je predsjednica Moldavije Maja Sandu.

Rusija: Ukrajina izvela 39 udara u Hersonskoj oblasti

Ruska vojska je saopštila da je Ukrajina izvela 39 topovskih artiljerijskih udara po naseljenim mjestima na lijevoj obali Dnjepra, unutar Hersonske oblasti, prenosi agencija RIA novosti.

Ukrajina: Oboreno 14 ruskih dronova

Ukrajina je saopštila da je protivvazdušna odbrana rano jutros oborila 14 ruskih dronova i jedan projektil, prenosi Ukrinform.

Navodi se da su bespilotne letjelice i raketa presretnuti iznad Hmeljničke oblasti, na zapadu Ukrajine, ali i kod Kirovograda, Nikolajeva, Dnjepropetrovska i Zaporožja.

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski naveo je da je PVO zemlje oborila 359 ruskih dronova od početka 2024. godine.

Šta se dešavalo juče

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je prethodnog dana na frontu bilo 95 borbenih okršaja s ruskim trupama.

Širom Hersonske oblasti ruske snage su izvele napade dronovima, potvrdio je, lokalni guverner Oleksandr Prokudin.

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinsku bespilotnu letjelicu iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je Aleksandra Pavljuka za komandanta Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinska vojna obavještajna služba saopštila je da je potvrdila da ruske snage koriste usluge komercijalne satelitske mreže “Starlink”, čiji je vlasnik američki milijarder Ilon Mask.

Ukrajinski graničari saopštili su da su oborili dron kvadrokopter sa 22,5 kilograma hašiša čija je vrijednost 346.000 dolara.

Francuski predsjednik Emanuel Makron odložio je dvodnevnu posjetu Ukrajini koja je bila planirana za sljedeću sedmicu iz bezbjednosnih razloga.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
PlayIviRajo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Play
Gost
Play

Oni su baš odlučili da Putin podigne onu optužnicu u Hag ali s tenkovi, mjesečni njihov profit je koliko rezerve i nije to jugoslavija opljačkana, a nijesam fan Putinov uopšte ali ni zapada, još kad vidim Gazu i vaše licemjerno herojstvo .

Ivi
Gost
Ivi

To je pljačka, kraja ruskog naroda a ne elite.

Rajo
Gost
Rajo

Nada umire poslednja

Send this to a friend