Evropa

Navaljni pozdravio proteste u Rusiji: Osjećam ponos i nadu

Foto: Twitter

Pritvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni kazao je u poruci iz zatvora da je osjetio “ponos i nadu” kada je od svog advokata saznao za masovne proteste na kojima je zatraženo da bude oslobođen.

“Evo ga – spas Rusije. Ti. Svi oni koji su izašli. Oni koji nisu izašli, ali su pružili podršku. Oni koji nisu javno podržali, ali su saojsećali“, naveo je Navaljni u poruci objavljenoj na Instagramu.

On je dodao da nije znao šta se događa jer u zatvoru može da gleda samo jedan kanal na televiziji, ali ga je o protestima obavijestio advokat koji ga je danas posjetio.

“Iskreno, u meni se miješaju dva osjećanja- ponos i nada. Ljudi marširaju ulicama. Znači da sve znaju i razumiju“, naveo je najoštriji kritičar Kremlja.

Dodao je da su oni koji Rusiju vraćaju unazad osuđeni na propast i da će Rusija biti srećna.

Ruska policija je juče uhapsila oko 1.500 pristalica osuđenog opozicionara na protestima širom zemlje na kojima zahtijevaju njegovo oslobađanje.

U centru Moskve okupile su se hiljade demonstranata, na poziv saradnika Navaljnog, čije je zdravstveno stanje veoma loše pošto duže od tri nedjelje štrajkuje glađu.

Navaljni (44) je počeo štrajk glađu u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni ljekar, zbog jakih bolova u leđima i gubitka osjećaja u nogama.

On je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Njemačke, gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje je optužio Kremlj.

Ruske vlasti odbacile su te tvrdnje, te optužile  Navaljnog za saradnju sa zapadnim obavještajnim službama, a dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Send this to a friend