Evropa

Netanjahu pred izbore teži Trampovoj podršci za aneksiju jevrejskih naselja

Foto: middleeastmonitor.com

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu teži javnoj podršci predsjednika SAD Donalda Trampa za proširenje suvereniteta nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Netanjahu ne može da preduzme takav korak dok predvodi prelaznu vladu pa zato njegov kabinet lobira da ga Tramp podrži prije izraelskih parlamentarnih izbora u septembru.

Ako dobije Trampovu podršku moći će da obeća onima koji glasaju za desničare da će proširiti izraelski suverenitet na naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ako ponovo postane premijer, navode izraelski mediji.

Ukoliko američki predsjednik javno podrži proširenje suvereniteta na jevrejska naselja bio bi to treći dalekosežni diplomatski preokret Bijele kuće u posljednje dvije godine.

Tramp je u decembru 2017. priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i potom preselio Ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, a ove godine, pred izraelske izbore u aprilu, priznao izraelski suverenitet nad okupiranom Golanskom visoravni.

Tokom te kampanje Netanjahu je obećao postepenu aneksiju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, što su podržali gotovo svi poslanici iz desničarskih i vjerskih partija i rekao da se nada podršci SAD.

Netanjahu teži da peti put postane premijer.

Njemu poslije aprilskih izbora nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju.

On je na vlasti već više od 13 godina, a u julu je postao premijer s najdužim stažom u Izraelu.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom u Šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze. Palestinci namjeravaju da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu.

Send this to a friend