Evropa

Neugodna istina o mogućoj novoj šefici Evropske komisije

Ursula fon der Lejen, njemačka ministarka obrane, iznenada nominovana za mjesto predsjednice Evropske komisije, ima dosta kritičara u Berlinu, piše Politiko.

Prije svega, kako se navodi, ovoj 60-godišnjakinji, majci sedmoro djece, zameraju da se nije iskazala kao ministarka odbrane, već je efekat njenog ministrovanja upravo suprotan.

“Fon der Lejen je naša najslabija ministarka. Ali to je izgleda dovoljno da postane predsjednica EK”, napisao je bivši predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc na Tviteru u utorak, konstatujući još da je to “pobjeda Orbana i ekipe” koji su zaustavili nominaciju Fransa Timermansa jer se on “zalaže za vladavinu prava”.

Njegovo mišljenje dijele mnogi u Njemačkoj. “Stanje Bundesvera (nemačkih oružanih snaga) je katastrofalno. Čitav odbrambeni kapacitet Savezne Republike pati, što je potpuno neodgovorno”, bio je oštar Rupert Šolc, bivši ministar odbrane pod kancelarom Helmutom Kolom.

“Dobro je za vojsku što ona odlazi. Njene godine kao ministarke bile su zaista teške za oružane snage”, rekao je neimenovani zastupnik CDU-a za “Fajnenšel tajms”. U Berlinu joj, piše ovaj list, stranačke kolege ne veruju, opozicija je napada, mediji su puni negativnih naslovnica o njoj, a ni generali je ne vole.

“Nema ni dovoljno osoblja, ni materijala i često nailazimo na nestašicu za nestašicom. Trupe su daleko od pune opremljenosti”, zaključio je socijaldemokratski zastupnik Hans-Peter Bartels zadužen za nadzor Bundesvera u ranije obajvljenom izvještaju o vojsci Njemačke.

Kako piše Politiko, borbeni lovci “Eurofajter” i helikopteri “Eurokopter Tajger” ne mogu da lete, brodovi i podmornice ne mogu da plove, nedostaje svega, od municije do donjeg veša, a standardna puška “Hekler i Koh G36” povučena je iz upotrebe nakon što je vojska otkrila da puška promašuje metu ako je prevruća.

U nedavnoj posjetu Litvaniji američki zvaničnici bili su zgroženi kad su vidjeli da njemački vojnici koji su bili tamo smješteni komuniciraju mobilnim telefonima jer nemaju radioopremu za sigurnu komunikaciju.

Ministarka je izazvala i bijes vojnih zapovednika kada je prozvala Bundesver zbog “problema sa stavovima” nakon što je otkriveno da je jedan vojni činovnik s ekstremno desnim pogledima kovao zavjeru za napade na političare.

Alarmantno stanje oružanih snaga najveće i najbogatije države EU-a, nije jedino što se stavlja Von der Lejen na teret. Protiv njenog ministarstva vodi se istraga parlamentarnog poverenstva o mogućem nedozvoljenom davanju ugovora spoljnim konzultantima.

Naime, sumnja se da je ministarstvo zaobišlo pravila o javnoj nabavci i dalo to kompanijama kao što su “Akcentur” i “Mek KInsi” ugovore vrijedne milione eura. Štaviše, ključni svjedoci su posljednjih dana potvrdili sumnje u sistemsku korupciju u ministarstvu.

2015. su se pojavile optužbe da je Ursula prepisala veći dio svog doktorata. Nakon istrage Univerziteta u Hanoveru zaključeno je da doktorat ”sadrži greške”, odnosno da nije ispravno citirala znatan dio materijala u svom radu, ali je odlučeno da greške nisu bile namjerne i da Von der Lejen smije zadržati doktorsku titulu.

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Mula Jusuf
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mula Jusuf
Gost
Mula Jusuf

Mora da je neka Srpkinja, pa hoce da ponizi Njemacku vojsku

Send this to a friend