Evropa

Njemačka i Francuska dogovorile fond pomoći od 500 milijardi eura

Merkel i Makron

Njemačka i Francuska žele zajednički da se bore s posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, a u tu svrhu je predviđen fond u visini od 500 milijardi eura, saopštili su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

“Koronakriza iziskuje vanredno i jedinstveno ulaganje napora, a Njemačka i Francuska su na to spremne”, rekla je njemačka kancelarka na konferenciji za novinare u Berlinu, nakon sastanka preko videoveze s francuskim predsjednikom.

Svota od 500 milijardi eura bi bila izdvojena dodatno uz postojeći dugoročni finansijski plan Evropske unije i bila bi isplaćivana zemljama članicama koje su posebno pogođene pandemijom koronavirusa.

Pritom se, kako je naglašeno, radi o finansijskoj pomoći, a ne kreditu. Evropska komisija bi ovu svotu trebalo da finansira preko zajedničkih obveznica.

“Naš cilj je jasan. Evropa će savladati ovu krizu i mi ćemo iz nje izaći ojačani”, rekla je Merkel.

I Merkel i Makron su naglasili kako EU u ovoj vanrednoj situaciji mora posezati i za vanrednim mjerama.

Francuski predsjednik Makron je ukazao na potrebu pojačane nadležnosti EU i u pitanjima zdravstvene politike.

“Na početku pandemije je bilo zastoja u reakcijama Evropske unije. To se mora promijeniti”, rekao je Makron.

U zajedničkoj izjavi se spominje potreba zajedničkog skladištenja medicinskog materijala, kao i jačanje zajedničke proizvodnje.

Njemačka kancelarka je naglasila kako bi trenutno stanje trebalo iskoristiti za dugoročnu raspravu o budućnosti EU i promjenu ugovora kako bi se omogućila jača integracija EU.

“Nacionalna država sama nema budućnosti”, zaključila je Merkel

Send this to a friend