Evropa

Njemačka upozorava: Ne smijemo dozvoliti da se ponovi haotičan priliv migranata

Ilustracija

Njemačka je upozorila da bi ponovo mogao da se dogodi haotičan priliv migranata kakav je viđen 2015. godine.

Grčka i Kipar su na sastanku ministara EU upozorili na alarmantan porast broja migranata koji dolaze iz susjedne Turske.

Ministri su se sastali u Luksemburgu kako bi razgovarali o migrantskoj krizi u trenutku kada je Grčka ponovo postala glavna kapija ka Evropi za ljude koji bježe od ratova i siromaštva na Bliskom istoku, u Aziji i Afici.

“Ako pustimo sve zemlje na spoljnim granicama EU da se same bore sa migracijama, nikada neće biti zajedničke evropske politike o tražiočima azila”, rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

On je upozorio da, ako nema zajedničke evropske politike o tom pitanju, postoji opasnost da će ponovo doći do nekontrolisanog priliva migranata.

Pritisak na prenaseljene grčke prihvatne centre u Egejskom moru raste, a u avgustu je zabilježen najveći mesečni priliv migranata od potpisivanja sporazuma između EU i Turske 2016. godine, kojim je u znatnoj mjeri smanjen broj dolazaka.

Humanitarna organizacija Oksim navodi da se 13.000 muškaraca, žena i djece trenutno nalazi u kampu Morija na Lezbosu, koji je predviđen za smještaj 3.100 osoba.

“Djeca u Moriji su u veoma zabrinjavajućoj poziciji”, kaže se u saopštenju Oksima i ističe da su mnogi maloljetnici u tom kampu bez pratnje i brige odraslih.

EU se plaši da bi mogla da se ponovi migrantska kriza iz 2015. godine, koja je dovela do ogorčene podjele medu zemljama tog bloka, porasta podrške populističkim, antiimigracionim, evroskeptičnim i krajnje desnim političkim strankama.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je do sada ove godine u Evropu ušlo 45.600 migranata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gabi
Gost
Gabi

Ovo je sve pocelo od Njemacke. Oni su ih pozvali.

Milica
Gost
Milica

DEPORTUJTE IH. Zatvorite evropske granice

Send this to a friend