Evropa

Ostavke u Nobelovom komitetu, jedna zbog nagrade Handkeu

Zbog različitih “skandala” koje potresaju Nobelov komitet za književnost, dva spoljna člana napuštila su to tijelo Švedske akademije, piše Rojters. Spoljna članica Komiteta i švedska spisateljica i književna kritičarka Gun-Brit Sundstrom kao razlog za podnošenje ostavke navodi dodjelu Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu, prenosi Rojters.

Sundstromova je u saopštenju navela da se iz obrazloženja odluke o dodjeli nagrade Handkeu može zaključiti da je literatura iznad politike, istakavši da ona ne dijeli taj stav.

Ta odluka Nobelovog komiteta izazvala je mnogo bure u međunarodnoj javnosti, naročito na tlu zemalja bivše Jugoslavije.

Handke je trpio kritike zbog stavova o nekadašnjem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću i zbog toga što je prisustvovao njegovoj sahrani 2006. godine.

Sa druge strane, drugi spoljni član Nobelovog komiteta, pisac Kristofer Leandor, naglasio je da njegova odluka nema veze sa Handkeom.

Kako podsjeća Rojters, akademija stara 233 godine morala je da uvede nekoliko novih mjera posle seks skandala u koji je umiješan suprug bivše članice Komiteta zbog čega je odloženo odlučivanje o dobitniku nagrade za 2018. godinu.

Spoljni članovi dodati su kako bi pomogli Nobelovom komitetu da izabere kandidate o kojima bi odlučivali.

Leandor je naveo da daje ostavku na članstvo u Komitetu jer, kako je naveo, “nema ni vremena i strpljenja da čeka da se to tijelo reformiše”.

Send this to a friend