Evropa

Pala odluka u EP o ukidanju pomjeranja kazaljki na satu

Poslanici Evropskog parlamenta donijeli su odluku da Evropskoj komisiji predlože ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena.

Dosadašnja praksa u EU je da se dva puta godišnje, na proljeće i jesen, kazaljke na satu pomjeraju za jedan sat.

Zahtjev za ukidanje pomjeranja kazaljki dva puta godišnje pokrenut je zbog sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse, a odluka o upućivanju zahtjeva Komisiji donijeta je danas oko 12 časova.

Parlamentarci koji se zalažu za ukidanje dosadašnje prakse navode da su “istraživanja pokazala da petina populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata”.

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, “pomjeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu”, istaknuto je ranije.

Dodaje se i da je “pomjeranje sata uvedeno sa ciljem uštede energije, ali taj cilj nikad nije ispunjen”, kao i da su negativni efekti pomjeranja kazaljki na satu registrovani i u industrijskom i u sektoru turizma.

Ljetnje i zimsko računanje vremena već je ukinuto u Rusiji, Turskoj, Bjelorusiji i na Islandu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kazaljka
Gost
Kazaljka

Pa stvarno ste presmiješni sa naslovom 😂

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

Naravno da treba ukinuti!

brko mali
Gost
brko mali

napokon nesto pametno, pozdravljam odluku!

pastvarno
Gost
pastvarno

Da li je moguće da čitamo naslov “Pala odluka u EP o ukidanju pomjeranja kazaljki na satu”??? Valjda se piše donijeta je odluka…. Morao sam da pročitam tekst da bih znao da li je odluka PALA,tj. da nije donijeta ili je pak DONESENA odluka da se ukine pomijeranje kazaljki…Stvarno zaposlite nekog pismenijeg.

gost
Gost
gost

Sto je najzanimljivije, nikakva znacajna odluka nije ni pala ni donesena, vec se zakljucak EP, u formi prijedloga, salje Evropskoj komisiji na odlucivanje…

boki
Gost
boki

E dobro ste se sjetili više.

Send this to a friend