Evropa

Papa želi da stane na put pranju novca u Vatikanu

Papa Franjo je uveo izmjene kojima se povećava nadležnost i nadzor finansijske obavještajne službe za borbu protiv pranja novca nakon niza finansijskih skandala, uključujući i istragu o korupciji koja je trenutno u toku, saopštili su zvaničnici Vatikana.

Izmjene koje su uvedene odnose se na upravljanje i organizaciju jedinice, koja je preimenovana u Organ za nadzor i finansijske informacije, ranije poznat kao Organ za finansijske informacije, prenio je AP.

Predsjednik obnovljene jedinice Karmelo Barbagalo, bivši zvaničnik iz Centralne banke Italije, rekao je da će izmjene koje je uveo papa i koje su sadržane u novom statutu uvećati i osnažiti njene nadležnosti u oblasti finansijskog nadzora.

Jedinica ima za cilj da pojača nadzor sa ciljem sprječavanja pranja novca i finansijskog terorizma, navodi se u njenom novom statutu.

Papa Franjo želi da uvede veću transparentnost i odgovornost u Vatikanu, nadovezujući se na napore njegovog prethodnika Benedikta XVI.

Vatikan decenijama prate finansijski skandali. Posljednji se odnosi na posao sa nekretninama u Londonu u koji je investirano 287,85 miliona eura iz Vatikana, a istraga o tom slučaju trenutno je u toku.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
MSC
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MSC
Gost
MSC

E htio je i Tramp u Americi…

Send this to a friend