Evropa

Patrijarh Vartolomej: Ruska crkva dijeli odgovornost za zločine u Ukrajini

patrijarh Vartolomej

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je u srijedu da moćna Ruska pravoslavna crkva dijeli odgovornost za rat u Ukrajini sa ruskim rukovodstvom, ali i da je spremna da pomogne u poslijeratnoj „duhovnoj obnovi“ Rusije.

Vartolomej je time ukorio ruskog patrijarha Kirila, čija je otvorena podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu podijelila pravoslavne hrišćane.

Vartolomej, koji je naljutio Moskvu 2019. priznavanjem novoosnovane pravoslavne crkve Ukrajine, rekao je da ruske vlasti koriste Crkvu kao „instrument za svoje strateške ciljeve“.

“Crkvo i državno rukovodstvo u Rusiji sarađivali su u zločinu agresije i dijele odgovornost za zločine koji su nastali, kao što su šokantne otmice ukrajinske djece“, rekao je Vartolomej na konferenciji u litvanskom parlamentu.

Prošle nedjelje Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine.

Rusija tvrdi da premješta djecu iz Ukrajine radi njihove bezbjednosti i negira kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

“Naš međuvjerski dijalog mora da se fokusira na pružanje otpora i neutralisanje kapaciteta rukovodstva Moskovske patrijaršije da podriva jedinstvo i da teološki legitimiše zločinačko ponašanje“, rekao je Vartolomej.

U Ruskoj pravoslavnoj crkvi o tome nisu komentarisali.

Vaseljenska patrijaršija se nalazi u Istanbulu i smatra se „prvom među jednakima“ u Pravoslavnoj crkvi, koja ima oko 260 miliona sljedbenika u svijetu, od kojih je 100 miliona u Rusiji.

“Carigradska majka je spremna da ponovo pomogne svojoj djeci u Ukrajini i Rusiji, kao što je to činila mnogo puta u prošlosti. Naša je zajednička hrišćanska dužnost da iskoristimo snagu dijaloga da vratimo našu rusku braću i sestre u našu zajednicu zajedničkih vrijednosti“, rekao je on, naglašavajući potrebu „duhovne obnove“ u Rusiji i Ukrajini.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
CanonnekomarkoGale🇲🇪Stubica🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Canon
Gost
Canon

Ovoga niko ne sluša sem Nato

neko
Gost
neko

a sta velis za njihovu ispostavu u srbiji,SPC? ko je inicirao i blagosiljao ratove u BiH,Hrvatskoj i na Kosovu? ko je sakrivao ratne zlocince u hramovima? ko dijeli gradjane ove drzave? ko se umjesto vjerom,bavi politikom? ko nas vraca u srednji vijek? ko podstice hajku na sve nesrbe u 🇲🇪? cije su bogomolje oune zlocinaca i oruzja? sta cete g.… Više »

marko
Gost
marko

Zlo svjetsko su crkve rrusije i srbije.

Gale
Gost
Gale

To su naj opasnije pravoslavne crkve za mir u svijetu!

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Ruska crkva je jedan od nosećih stubova agresivne ruske politike i inspirisali su indentično ponašanje srpske crkve, koja kopira u svemu rusku! Samo što su Ukrajinci uspjeli da dobiju svoju crkvu i otrgnu se iz čeljusti ruske. A CG se negira nešto što je bilo njeno istorijski i kanonski!

Baš tako
Gost
Baš tako

Mudar čovjek. Ruska i Crkva Srbije su se potpuno odbile od osnova Hrišćanstva. Ostala je samo forma, ljuštura, bez stvarnog Hrišćanskog sadržaja.

Send this to a friend