Evropa

Počela primjena novih pravila Šengena, šta se promijenilo

Nova pravila o izadavanju viza za prostor Šengena počela su da se primjenjuju od 2. februara. To znači da je omogućena ranija aplikacija i olakšano dobijanje viza za više ulazaka, a takse su povećana na 80 eura.

U Evropskoj komisiji navode da će nova pravila koja su stupila na snagu u sistemu Šengena olakšati putovanja i poslovanja milionima legalnih putnika i istovremeno doprinijeti smanjenju rizika od nelegalne migracije, odnosno povećati bezbjednost EU, prenose agencije.

“Podnosioci zahtjeva će sada moći da traže vize do šest mjeseci unaprijed, a oni koji često putuju će lakše dobijati vize na duži vremenski pariod za više ulazaka”, navode u Komisiji.

Umjesto dosadašnjih 60 eura, taksa za izdavanje viza biće podignuta na 80 eura.

U Briselu objašanjavaju da će se podizanjem takse, prvi put od 2006. godine, obezbijediti dovoljno novca za procesuiranje zahtjeva i otkrivanje bezbednosnih rizika i nelagalne migracije.

U Komisiji najavljuju da će EU sada moći da prilagođava pravila za izdavanje viza i u odnosu na to da li treća zemlja na zadovoljavajući način sarađuje sa EU u pogledu readmisije građana koji nelegalno borave na teritoriji EU.

Nova pravila za izdavanje vize odnose se na vize za kraće boravke u prostoru Šengena, koji pokriva 22 zemlje članice EU i četiri zemlje van Unije.

Sada su građanima 105 zemalja i entiteta širom svijeta potrebne vize za ulazak i kraći boravak u prostoru Šengena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toni
Gost
Toni

U čemu je poenta? Do danas smo imali pravo ostati u EU do 90 dana neprekidno u 6 mjeseci bez vize, šta se promijenilo?

gost
Gost
gost

Za nas ništa

Q Q
Gost
Q Q

Osim ako gradjanji širom bijelog svijeta čitaju CDM šta CDM misli da ovo znači za građanke CG je pitanje?

Send this to a friend