Evropa Nakon najvećeg svjetskog testiranja

Pojedine britanske firme trajno uvele četvorodnevnu radnu sedmicu

Pojedine britanske kompanije su trajno uvele četverodnevnu radnu sedmicu, i to nakon najvećeg svjetskog testiranja četvorodnevne radne sedmice.

Zapravo, većina kompanija, koje su učestvovale u testiranju, trajno su uvele četverodnevnu radnu sedmicu dok su svi menadžeri kazali da je četvorodnevna radna sedmica imala pozitivan učinak.

Šestomjesečno testiranje je sprovedeno 2022. godine, a u njemu je učestvovala 61 kompanija. Rezultati testiranja su objavljeni ranije ove sedmice.

Utvrđeno je da je intenzitet rada ostao niži, da se zadovoljstvo poslom povećalo nakon početka testiranja četvorodnevne radne sedmice, da je 96 odsto zaposlenih zadovoljnije privatnim životom te da 86 odsto zaposlenih osjećaju da bolje rade.

Pandemija koronavirusa je podstakla na razmatranje i ispitivanje četvorodnevne radne sedmice širom Evrope. Četvorodnevna radna sedmica podrazumijeva rad četiri dana tokom sedmice, uz istu platu, benefite i radno opterećenje.

Istraživanjem u Velikoj Britaniji je utvrđeno da su kompanije skratile radno vrijeme u prosjeku za 6,6 sati, što je dovelo do toga da radna sedmica ima 31,6 sati. Osim toga, pokazalo se da su potpuno slobodni dani puno učinkovitiji od “dežuranja”.

Sindikati širom Evrope pozivaju vlasti da uvedu četvorodnevnu radnu sedmicu, ali vlasti oklijevaju u tome, prenosi Euronews

 

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Ćira
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ćira
Gost
Ćira

Svaka čast za ideju

Send this to a friend