Evropa

Potop u Engleskoj: Zatvoreni putevi, vatrogasci u čamcima spasavaju građane

Nakon što je za manje od 24 sata pala mjesečna količina padavina, sjever Engleske se suočava sa nezapamćenim poplavama.

Izdato je više od 100 upozorenja zbog poplava, a stanovnicima u djelovima sjeverne Engleske savjetovano je da se evakuišu iz svojih domova.

Na desetine ljudi bile su zarobljene u jednom šoping centru u gradu Šefild tokom noći, a oko 100 osoba spasili su vatrogasci u gumenim čamcima iz drugog tržnog centra u blizini.

Najveća je zabrinutost za kuće u pet oblasti oko rijeke Don u blizini grada Donkastera, gdje su vlasti navele da je uporna kiša izazvala jake poplave, jer je vodostaj dostigao rekordne visine i predstavlja opasnost po život.

“Stanovnicima ovih oblasti preporučuje se da se odmah evakuišu”, saopšteno je iz uprave Donkastera, uz savjet ljudima da “potraže utočište kod porodice i prijatelja”. Navedeno je i da su uspostavljeni prihvatni centri.

Iako je većina ozbiljnih poplava zahvatila centralnu i sjevernu Englesku, bilo je više od 100 drugih upozorenja širom zemlje gdje je Agencija za životnu sredinu upozoravala da su poplave takođe moguće.

Obilna kiša poremetila je i željeznički transport u mjestima oko Šefilda i drugim pogođenim područjima, dok su mnogi putevi takođe zatvoreni.

“Strašno je vidjeti užasne poplave širom sjevera Engleske,” izjavio je na Tviteru premijer Boris Džonson i zahvalio službama i volonterima koji pomažu ugroženim porodicama.

Send this to a friend