Evropa

Poznat identitet napadača iz Londona, ID preuzela odgovornost

Britanska policija saopštila je da joj je poznat identitet napadača koji su u subotu uveče u centru Londona ubili sedam osoba, i ranili njih 48.

Policija je navela da će njihova imena biti objavljena čim to “operativno” bude moguće. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Policija je tokom ranih jutarnjih sati uhapsila više osoba u pretresima na području istočnog Londona u okviru istrage tog terorističkog napada.

Džihadisti Islamske države preuzeli su odgovornost za napad kao i za prethodna dva napada u Velikoj Britaniji, koja su se dogodila u posljednjih nekoliko mjeseci, od kojih je posljednji bio 22. maja u Mančesteru, kada je poginulo 22 ljudi.

Agencija Amak, bliska džihadistima, prenijela je da je napad sprovela “jedinica boraca Islamske države”. Identiteti napadača još nijesu saopšteni, mada su poznati, ali je policija navela da će kada to dozvoli istraga, iznijeti detalje o njima.

Britanska premijerka Tereza Mej osudila je “zlu ideologiju islamskog ekstremizma” i dodala da će parlamentarni izbori biti održani po planu, u četvrtak 8. juna, i da se predizborna kampanja danas nastavlja.

Policija je u nedjelju uhapsila 12 osoba u okviru istrage o potencijalnim vezama sa trojicom napadača, koje je ubila poslije napada. Od 12 privedenih osoba, starosti od 19 do 60 osoba, jedna je puštena na slobodu.

Televizija Skaj njuz prenijela je da među privedenim osoba ima četiri žene i da je policija pretresla stanove ubijenih napadača.

Među žrtvama se nalaze jedan Francuz i Kanađanin. U napadu je povrijeđeno nekoliko stranaca – sedam Francuza, od kojih su četiri u teškom stanju, dva Njemca i po jedan državljanin iz Australija i Španije.

Send this to a friend