Evropa

Predsjednici Austrije i Češke oštro kritikovali britansku politiku

Predsjednici Austrije i Češke Aleksander van der Belen i Miloš Zeman oštro su kritikovali aktuelnu britansku politiku.

Dvojica predsjednika se na zajedničkoj konferenciji za štampu u Beču, nisu složili po pitanju da li bi Britanci trebalo ponovo da se izjasne o istupanju iz EU.

Van der Belen je, pošto je britanski parlament već po ko zna koji put odbio prijedlog premijerke Tereze Mej, kazao da bi trebalo ponovo pitati građane.

Prema njegovim riječima, trebalo bi da na tom izjašnjavanju budu ponuđene samo dvije opcije – tvrdi Bregzit ili ostanak u EU.

Ukoliko Velika Britanija do 12. aprila ne bude našla rješenje i ipak ostala članica EU, Britanci, kako smatra, trebalo bi da učestvuju na izborima za Evropski parlament.

Zeman je kazao da je zastupnik direktne demokratije zbog čega ne smatra ispravnim da se ishod jednog referenduma poništi novim.

“Bregzit je nesrećan za obje strane”, dodao je on ističući da se raduje što nije niti britanska kraljica, a ni britanski premijer.

Što se evropskih izbora tiče Zeman bi želio da osnaže one partije koje teže ka reformi EU, a ne njenom raspadu.

Pod reformom EU, kaže, da podrazumijeva jačanje Evropskog parlamenta i slabljenje Evropske komisije, jer Savjet EU, to jest sve države članice, treba da budu “vlada Unije, a ne Evropska komisija, koja proizvodi previše nepotrebnih tehničkih pravila“.

Van der Belen podržava jačanje uloge Evropskog parlamenta, ali je drugačijeg mišljenja u vezi “evropske vlade“.

On je Zemanov prijedlog objasnio po primjeru Austrije, gdje postoji devet predsjednika pokrajina koji ne čine vladu.

“Ne radi se o kritici na račun predsjednika pokrajina, ali oni na pokrajinskim izborima stavljaju pokrajinske interese na prvo mjesto”, ukazao je Van der Belen.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bajice
Gost
Bajice

Oj drugovi jel’ vam žao? Jel’ vam žao? Jel’ vam žao? Raspad EU i NATO-a se primakao!

Hahahahahahahah
Gost
Hahahahahahahah

Van der Belen koliko je poznato Austrija je unitarna drzava a EU je međunarodna orhanizacija koja nema nikakav legitimitet da utice na suverenu volje drzave!

Send this to a friend