Evropa

Putin daje tri miliona pasoša

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije procjenjuje da bi oko tri miliona građana Ukrajine moglo da iskoristi mogućnost dobijanja ruskog državljanstva poslije ukaza predsjednika Vladimira Putina kojim je pojednostavio dobijanje ruskih dokumenata zbog humanitarnih razloga.

Stanovnici Donjecke i Luganske narodne republike već su predali 60.000 zahtjeva, dok u Moskvi tvrde da ukrajinske vlasti pokušavaju da spriječe svoje građane da traže ruske dokumente i pozivaju ih na saslušanja.

Valentin Kazakov, rukovodilac Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije za pitanja migracije, kaže da je 25.000 stanovnika Donbasa već dobilo ruske pasoše.

To pravo će moći da koriste ne samo oni koji žive na teritoriji Donjecke i Luganske narodne republike, već stanovnici u cijelom Donbasu.

Putin je više puta objašnjavao da je Rusija odlučila da daje dokumenta građanima Donjecke i Luganske oblasti da bi mogli normalno da se kreću, jer ih je Kijev stavio u izolaciju.

Na Putinov ukaz uslijedio je odgovor iz Kijeva. I Ukrajina će ubuduće brže i lakše davati politički azil građanima Rusije koji su u svojoj zemlji proganjani zbog političkih motiva, pošto je i predsjednik Vladimir Zelenski o tome potpisao ukaz.

Da bi se dobilo državljanstvo Ukrajine, osoba koja to želi mora da ima dokument kojim dokazuje da se odrekla ruskog državljanstva, kao i dokument od Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine kojim će se dokazati da je zaista politički proganjana.

Kijev ne dopušta mogućnost dvojnog državljanstva, zbog čega je već imao žestoke sporove sa Mađarskom, koja je lako dijelila svoje pasoše mađarskoj manjini u jugozapadnom dijelu Ukrajine. No, kao odgovor na Putinov ukaz, Zelenski je već dao zadatak Ministarstvu spoljnih poslova da razradi mehanizam kojim bi Ukrajinci koji žive u Rusiji dobili dvojno, dakle i ukrajinsko državljanstvo.

Rješenje o olakšanju dobijanja državljanstva građanima Donbasa nije spontano doneseno. Sve smo proračunali, i ta odluka podrazumijeva ispunjenje socijalnih obaveza Rusije.

Finansijaska izdvajanja za tu svrhu neće biti veliko opterećenje za državni budžet Rusije – objasnio je Putin, i dodao da će sve socijalne obaveze biti ispunjene, pa čak i povišice penzija, što košta oko sto milijardi rubalja u toku nekoliko godina.

Send this to a friend