Evropa

Putin poražen u sred Moskve, opozicija trijumfovala

U Rusiji je, kao i u većini svijeta, razlika između glasova ruralne i urbane populacije, velika. Lokalni izbori, održani u nedjelju u 82 ruska regiona, pokazali su da je taj jaz sve veći. Dok je u u ruralnim djelovima zemlje aktuelna vladajuća partija osvojila ubjedljivu većinu, Moskovaljani nijesu bili pretjerano zainteresovani za izlazak na birališta. Oni koji jesu, povjerenje nijesu tako jednoglasno ukazali Putinovim kadrovima.

Koalicija liberalnih opozicionih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima koji su u nedjelju održani u Rusiji, odnijevši pobjedu u više izbornih jedinica usred Moskve – uključujući i četvrt Gagarinski u kojoj je glasao predsjednik Vladimir Putin. Opoziciona koalicija Ujedinjene demokrate u toj četvrti je osvojila svih 12 mjesta.

Ipak, u najvećem broju moskovskih opština pobijedila je Putinova “Jedinstvena Rusija” (JS).

Jedan od izuzetaka je oblast Hamovniki distriktu u centralnom moskovskom okrugu, pobjedu je odnio čovjek koji se kandidovao bez dana iskustva u politici i bez plana da pobijedi. Njegovo ime je Ilja Azar (33), novinar ruske “Novaje Gazete” i otvoreni Putinov kritičar.

Ilja je, kako tvrdi, svojom kandidaturom želio da ukaže na potrebu da se u politički život uključi i civlini sektor. Kada je sjutradan saznao da je pobijedio i to sa više od 50 odsto glasova, bio je, prema sopstvenim riječima, “šokiran i zbunjen”.

“”Jedinstvene Rusije” nigdje nije bilo tokom kampanje. Valjda su bili lijenji jer su navikli da stalno osvajaju glasove. Mi smo išli od vrata do vrata. Svih 15 mjesta i našeg distrikta osvojili su nezavisni kandidati”,  kaže Azar.

Možda još veći šok od Azarove pobjede je to što u distriktu Hamovniki, u kojim živi oko 102.000 ljudi, Putinova stranka nije osvojila dovoljna glasova da dobije bar jedno mjesto u gradskoj skupštini. Za Putinove kritičare, ovaj podatak dovoljan je da bi tvrdili da “Jedinstvena Rusija” više nema i jedinstvenu podršku glasača, posebno jer Hamovniki nije i jedini distrikt u kojem su pobijedili oni koji Putina baš i ne vole.

Ipak, JS i dalje je ubjedljiva, pa teško da bi se rezultati pojedinaca kao što je Azar mogli smatrati početkom Putinovog pada, možda prije kao loš znak. Putin je i dalje ubjedljivo najpopularniji političar u zemlji, sa oko 70 odsto podrške, pokazuju ankete, mada najmanju podršku uživa upravo u prijestonici.

I na nedjeljnim lokalnim izbora, na kojima se biralo 16 gubernatora, članovi šest regionalnih parlamenata i poslanike za dva upražnjena mjesta u donjem domu ruskog parlamenta, JS je bila ubjedljiva na nivou cijele države, mada su tamošnji mediji, uglavnom naklonjeni vlasti, objavili su da je “interesantno da je izabrano dosta gubernatora iz opozicionih redova”.

Opozicija je i ovaj put, kao što je to bio slučaj sa mnogim izborima prije ovih, prijavila brojne slučajeve neregularnosti. Među prijavljenim nepravilnostima bilo je popunjavanje glasaških listića van ograđenih kabina predviđenih za to, dugi redovi vojnika koji su glasali na biralištima na kojima nijesu registrovani, a na pojedina birališta u Moskvi dolazili su puni autobusi, što je izazvalo sumnje da građani više puta glasaju na različitim mjestima.

Ankete pokazuju da je predsjednika Rusije i dalje najpopularniji političar kojeg podržava 70 odsto građana, a priliku da provjeri podršku, imaće u martu sljedeće godine, kada Rusiju očekuju predsjednički izbori. Iako nije povrđeno da će se Putin kandidovati za novi šestogodipnji mandat, list “Komersant” piše da je to izvjesno, čak i da je napravljen plan.

Plan u dvije faze

Kako piše “Komersant” pozivajući se na neimenovane izvore u Kremlju, strategija kandidature Vladimira Putina za novi mandat već je spremna, a kampanja će se odvijati u dvije etape.

Prva etapa, u kojoj će Putin saopštiti da se slaže sa novim predsjedničkim mandatom trebalo bi da počne u novembru, a do tad će biti organizovano nekoliko manifestacija u kojima će on učestvovati. Druga etapa predstavljaće formalno kandidovanje Putina, kao nezavisnog kandidata, i to pri kraju zakonskog roka, kako bi zvanična predsjednička kampanja bila maksimalno skraćena. U skladu sa Zakonom o izboru predsjednika, izbori moraju biti raspisani od 7. do 17. decembra.

Početkom septembra, Putin je na pitanje zašto ne govori o svojoj kandidaturi rekao da, čim se objavi predizborna kampanja, “svi odmah prestanu da rade”.

Komersant dodaje da će u prikupljanu potpisa aktivno učestvovati vladajuća stranka Jedinstvena Rusija.

Putin je 31. decembra 1999. godine ukazom Borisa Jeljcina koji je podnio ostavku na predsjedničku funkciju, postao vršilac dužnosti predsjednika Rusije, a zatim je 26. marta 2000. na izborima postao predsjednik. Ponovo je izabran za predsjednika 2004. i 2012. godine.

3 Komentara na "Putin poražen u sred Moskve, opozicija trijumfovala"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Fcf
Gost

Ilja Azar je poceo da rusi despotski sistem u Rusiji

Junosa
Gost

Hahahahaha kakva propaganda izgubila mu partija na par coskova moskve a naslov stoji porazen Putin u Moskvi hahaha jadni ste.. sto vas briga ko pobjedjuje u Rusiji gledajte ovaj nas jad od politicke scene

mitar
Gost

Doće mu Crna Gora vlasti

wpDiscuz

Send this to a friend