Evropa

Putinov đak, Abramovič opasniji nego što izgleda

Roman Abramovič

Roman Abramovič je odlučio da se obustave radovi na novom stadionu fudbalskog kluba Čelsi, a iza toga se možda krije politička pozadina.

Abramovič možda izgleda kao plejboj koji posjeduje fudbalski klub u Premijer ligi, ogromnu jahtu na kojoj uživa sa mnogo mlađom djevojkom, ali on je štićenik Vladimira Putina, piše Mark Almond, direktor Instituta za krizna istraživanja na Oksfordu u tekstu za Dejli mejl.

<<<Izrael dao Abramoviču državljanstvo<<<

“Njegova odluka da obustavi planove za novi stadion ima sve oznake njegovog mentora iz Kremlja”, kaže Almond.

Prema njegovim riječima, to je pucanj upozorenja Britaniji od čovjeka koji osjeća da je prema njoj bio veoma darežljiv, a koga je sad vlada te zemlje uvrijedila.

Prije nekoliko dana Abramovič je uzeo državljanstvo Izraela nakon problema sa produžetkom vize u Velikoj Britaniji.

Abramovičev potez je možda i znak da on planira da proda fudbalski klub, koji je zahvaljujući njegovom novcu i dospio tu gdje jeste.

<<<Britanija ipak dozvoljava Abramoviču da uđe u zemlju, ne i da radi<<<

Međutim, Almond smatra da je Abramovičev potez mnogo kompleksniji i zloslutniji.

“Nije to samo izliv bijesa razmaženog ruskog oligarha. Uvjeren sam da je Abramovič donio odluku uz dozvolu, a možda i eksplicitna uputstva Vladimira Putina”, rekao je Almond.

Prema njegovim riječima, svima je jasno kako hladnokrvan i opasan može da bude Putin kada osjeti da ga je neko uvrijedio.

Isto važi i za Abramoviča, koji je naučio kako svijet funkcioniše od Putina, piše Almond.

Prijateljstvio dvojice ljudi traje gotovo četvrt vijeka.

Glasine koje opstaju, iako su nepotvrđene, kažu da kada je Boris Jeljcin tražio nasljednika 1999. godine, Abramovič, koji je tada bio mladi biznismen sa moćnim saveznicima, sugerisao je da bi Putin trebalo da bude premijer. Jeljcin je i postavio Putina za premijera, navodno poslušavši sugestiju.

Abramovič, koji je započeo biznis u Moskvi kao mehaničar, koji je iz svoje kuće prodavao gume i gumene patkice, stekao je značajne uloge u naftnoj i gasnoj industriji pošto se komunistička država raspala.

Ako misterija okružuje neke od njegovih ranih poslovnih dogovora, ne postoji misterija o tome kako on održava svoje bogatstvo: zahvaljujući čvrstom prijateljstvu sa Putinom.

Putin nikada ne dopušta starim neprijateljstvima da umru, a Abramović je isti. Kada se Abramovič posvađao sa svojim poslovnim saradnikom Berezovskim, njih dvojica su se srela na sudu 2012. godine.

Berezovski je tražio tri milijardi odštete od Abramoviča, koga je optužio da mu je prijetio i naterao ga da proda akcije u ruskom naftnom gigantu Sibnjeftu.

Vlasnik Čelsija je dobio na sudu.

Abramovičevi problemi sa britanskom vizom su uslijedili kao posljedica krize u odnosima Zapada i Rusije, nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Salsberiju.

Iako je većina zapadnog svijeta ubijeđena da je Moskva orkestrirala napad na britanskom tlu, ruska vlada odbacuje navode kao neosnovane.

Sve ovo snažno sugeriše da se šalje poruka iz Moskve u London-i da je Abramovič glasnik.

Send this to a friend