Evropa

Rusija povlači vojsku sa granice sa Ukrajinom

Ilustracija; Foto: EPA

Agencija AFP objavila je upravo da su ruske trupe, nagomilane na granici sa Ukrajinom, počele da se povlače.

Ruske trupe, po procjenama nekih agencija brojile su oko 10.000 vojnika, praćenih najsavremenijom opremom i vozilima, a njihovo gomilanje na tom rizičnom području diglo je situaciju do usijanja. Ukrajina je taj čin okarakterisala kao poziv na rat, a iz Moskve je rečeno da je riječ o vojnoj vježbi ranije najavljenoj.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je sinoć da će Vašington “i dalje pažljivo pratiti” situaciju na ruskoj granici sa Ukrajinom.

“Naše jedinice i vojne grupe sada marširaju ka stanicama za ukrcavanje na željeznicama i aerodromima”, navelo je rusko ministarstvo odbrane, prenose ruske agencije .

Povlačenje počinje na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija pripojila 2014. godine, dan posle završetka vojnih vježbi u kojima je učestvovalo oko 10.000 ljudi u tom regionu.

“Snage Južne vojne oblasti i vazduhoplovne snage koje učestvuju u manevrima za iznenadnu provjeru počele su 23. aprila povratak ka svom stalnom mjestu raspoređivanja”, navelo je ministarstvo.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je juče prisustvovao vojnim vježbama na Krimu objavio je da će povlačenje vojnika raspoređenih na Krimu i na zapadu Rusije početi danas, 23. aprila i trajaće do 1. maja.

On je rekao da su te vježbe bile vježbe iznenađenja da bi se provjerilo stanje pripravnosti ruskih snaga. Prema ministarstvu odbrane, u manevrima je učestvovalo 10.000 vojnika, vazduhoplovstvo, oko 40 ratnih brodova, PVO i vazdušno-desantne snage.

Prisustvo tako velikog broja ruskih vojnika blizu Ukrajine, koja se od 2014. bori protiv proruskih separatista na istoku zemlje, podstaklo je posljednjih nedjelja tenzije Moskve sa Kijevom i Zapadom.

Ukrajina je sumnjala da Moskva sprema invaziju. Rusija je to demantovala navodeći da manevri nisu preteći već da su odgovor na vježbe NATO u Evropi i na ukrajinske provokacije.

Send this to a friend