Evropa

Ruski zvaničnici kritikuju diplomate SAD: Kvare nam đake

Konzulat Sjedinjenih Američkih Država organizuje različite kulturne i obrazovne događaje u ruskom gradu Jekaterinburgu, uz aktivnu kampanju na društvenim medijima.

Postoje, međutim, naznake da su vlasti u Jekaterinburgu pokrenule kampanju da se ograniči rad konzulata SAD na zbližavanju, limitirajući američkim diplomatama i posjetiocima pristup školama i univerzitetima u tom gradu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pismo poslato obrazovnim institucijama u Jekaterinburgu koje je potpisao regionalni ministar obrazovanja Juri Biktuganov 30. maja, čiju je kopiju objavio 6. juna ruski mediji 66.ru, nalaže školama da suspenduju saradnju s konzulatom SAD.

“Generalni konzulat Sjedinjenjih Američkih Država u Jekaterinburgu sprovodi programe koji stvaraju opasnost da se obrazuje negativni imidž društveno-politčkih procesa u Ruskoj Federaciji”, piše u pismu čiju autentičnost RSE nije mogao da potvrdi.

Ministarstvo je navelo da programi zbližavanja, kao što su Dan mladih diplomata i kurs konverzacijskog engleskog za Ruse, “imaju destruktivan karakter po društveno-politički život u zemlji”.

Učešće đaka i nastavnika iz škola u regionu u tim programima je “nepoželjno”, zaključuje pismo.

Predstavnik regionalnog Ministarstva obrazovanja rekao je 6. juna za 66.ru da su, mada ministarstvo ne može potvrditi autentičnost pisma, đaci i roditelji ranije ulagali žalbe zbog događaja u organizaciji konzulata SAD.

U navedenom komentaru nije objašnjeno kakve žalbe je ministarstvo dobijalo.

U izjavi ruskoj novinskoj agenciji Interfaks, zamjenik šefa misije ambasade SAD u Moskvi Entoni Gadfri izgleda je aludirao na atmosferu staljinističkog vremena.

“To zvuči kao riječi koje su mogle biti napisane u 30-tim godinama 20. vijeka, ne u 21. vijeku. Volio bih da ljudi sami pročitaju pismo i sami donesu sud. Prosto ne mogu razumjeti kako obrazovana osoba u 21. vijeku može napisati da kursevi kreativnog pisanja i konverzacijskog engleskog – citiram – ‘imaju destruktivan karakter po društveno-politički život u našoj zemlji’, dodaje Gadfri.

Gadfri je rekao da konzultat u Jekaterinburgu organizuje razne događaje koji su popularni među Rusima i “pružaju šansu ruskim đacima i svim ostalima da nauče više o SAD i usavrše svoj engleski”.

“Vjerujemo da treba nastaviti programe koji pomažu da se Amerikanci i Rusi bolje razumiju”, rekao je Gadfri.

Nije jasno u kojoj će mjeri instrukcije ministarstva uticati na mogućnost konzulata da nastavi rad na zbližavanju u regionalnim školama.

Američki generalni konzul u Jekaterinburgu Pol Karter kritikovao je odluku i izrazio nadu da će programi biti nastavljeni.

“U vrijeme kada lideri SAD i Rusije nastoje da nađu načine da poboljšaju odnose između naših zemalja i oblasti uzjamno korisne saradnje, ova odluka je posebno škodljiva”, rekao je on.

Send this to a friend