Evropa

Rute: Italija sljedeći put mora sama da rješava svoje probleme

Rute

Mi samo za solidarnost, ali ne u vidu bespovratne pomoći, već kredita, ponovio je stav Holandije premijer te zemlje Mark Rute i dodao da sljedeći put kada se Italija nađe u situaciji, poput ove nakon pandemije, mora biti spremna da sama rješava svoje probleme.

“Pomoć u vidu kredita zemljama poput Italije i Španije je logičnija, i analize evropske Komisije potvrđuju da dvije zemlje najviše pogođene krizom nakon pandemije kovida 19, mogu izdržati nova zaduženja”, rekao je holandski premijer u intervjuu za italijanski list “Koriere dela Sera”

Njegove riječi izazvale su oštre reakcije gotovo svih italijanskih partija, bez obzira na ideološku orjentaciju, piše magazin onlajn Europe Today.

Premijer Italije Đuzepe Konte je odgovorio u svom maniru, bez polemike: “Italija će se izvući iz krize, tražimo načine i snagu”.

List podsjeća da su zemlje EU dogovorile da Italiji nakon pandemije pomognu sa 750 milijardi eura bespovratne pmoći.

Riječi holandskog premijera, piše magazin, potvrđuju da među zemljama Evropske unije i dalje ne postoji čvrsto jedinstvo o načinu pomoći zemljama pogođenim pandemijom koronavirusa, o čemu konačnu odluku treba da donesu na sastanku premijera, zakazanom za 18 jul.

Magazin spekuliše da je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala zemlje EU na pripremni sastanak, nardene sedmice, da bi osigurala njihovo jedinstvo u odlučivanju na predstojećem sastanku šefova vlada.

Send this to a friend