Evropa

Samit u Briselu – dogovor saveznika ili sukob neprijatelja

Evropska komisija

Vrtlog, a ne samit, igrom riječi na italijanskom vortice i vertice dnevni list Il Manifesto piše o sastanku šefova vlada 27 evropskih zemlja u Briselu.

Oni treba da donesu odluku o pomoći za oporavak država pogođenih pandemijom i ekonomskom krizom.

List piše da je sastanak u Briselu u duhu “svi protiv svih”.

Komentarišući holandsku poziciju čvrstog stava da ne treba davati bespovratnu pozajmicu vec povoljne kredite, list podsjeća na vrijeme kada je tadašnji italijanski premijer (2008 godine) Romanio Prodi rekao: “Ako izostane pomoć EU zemljama članicama, i ove propadnu, kome će Holandija prodavati sve svoje lale?”

U izvještajima italijanskih medija o samitu dominiraju riječi koje su vise primjerene konfliktima, nego dogovoru prijatelja i kolega.

Agencija Ansa pise o “borbi”, a dnevni list ”Hafington Post” o “hladnom ratu” i o suprotnim stavovima italijanskog premijera Đuzepea Kontea i holandskog Marka Rutea.

Konte tvrdi da su “Ruteovi predlozi nespojivi sa dogovorima”, a Holanđanin “mrtav hladan” odgovara “da treba biti kreativan”.

List Il Mesadzero izvještava “o frontalnom napadu na Italiju” a Koriere dela Sera o samitu u Briselu piše kao o “igri odlučnih ne”.

Dnevni list La Republika izvještava o “usijanom sastanku “ i razočaranju premijera Kontea stavom njemačke kancelarke Angele Merkel koja je pristala na izmjenu plana o oporavku, što Italiji, kao zemlji najteže pogođenom pandemijom i čija ekonomija trpi najveću štetu, nikako ne odgovara.

Send this to a friend