Evropa

Šarli Ebdo poziva Francuze na masovne proteste zbog ubistva nastavnika

Pati, foto: Flickr

Francuski satirični časopis Šarli Ebdo pozvao je građane na masovne proteste nakon jučerašnjeg ubistva nastavnika Samuela Patija u predgrađu Pariza.

<<<Devet osoba uhapšeno zbog odrubljivanja glave nastavniku iz Francuske<<<

<<<Užas u predgrađu Pariza: Napadač odrubio nastavniku glavu uzvikujući Alahu ekber<<<

Časopis je pozvao Francuze da sjutra masovno dođu na čuveni Trg Republike u centru Pariza, kako bi prisustvovali protestu koji se organizuje u saradnji sa sindikatom prosvjete i grupama koje se boru za slobodu govora, piše RT.

Njihov poziv na protest odgovor je na ubistvo nastavnika istorije, koje je predsjednik Francuske Emanuel Makron nazvao islamističkim terorističkim napadom.

Nastavniku je glavu odrubio osamnaestogodišnji mladić rođen u Moskvi, čečenskog porijekla, koji je u Francusku došao kao tražilac azila.

Učinio je to u znak osvete zbog Patijevog predavanja o sekularizmu i kontroverzama u vezi sa objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u satiričnom časopisu Šarli Ebdo.

Pati je, navodno, tražio od učenika koji su muslimani da napuste učionicu jer će pokazati neke karikature proroka Muhameda koje bi mogle da ih uvrijede, što je naljutilo neke roditelje, navodi portal France24.

Podsjećamo, kancelarije Šarli Ebdoa bile su meta terorističkog napada radikalnih islamista 2015. godine, nakon što je taj časopis reprintovao karikature na kojima je prikazan prorok Muhamed, koje su prvobitno objavljene u danskom listu Jilands posten 2012. godine.

Satirični magazin je početkom godine ponovo objavio neke od tih karikatura, povodom početka suđenja za napad iz 2015.

Send this to a friend