Evropa

Savjet EU će možda raspravljati o novoj metodologiji 25. februara, definitivno u martu

Evropski savjet, Foto: Evropska unija

Savjet za opšte poslove pri Savjetu Evropske unije, sastavljen od ministara za evropske poslove država članica EU, možda će 25. februara raspravljati o prijedlogu nove metodologije proširenja Evropske komisije, izjavila je portparolka Evropskog savjeta Liis Jaansalu za European Western Balkans.

U svakom slučaju, očekuje se da će Savjet za opšte poslove i Evropski savjet razgovarati o proširenju na svojim sastancima u martu, potvrdio je Evropski savjet za ovaj portal.

Evropska komisija predstavila je 5. februara svoj preijedlog obnovljene metodologije proširenja, koji će države članice morati da odobre kako bi se primijenio na zemlje kandidate.

Čak će Srbija i Crna Gora morati da daju saglasnost za primjenu nove metodologije na njih.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron, čije je odbijanje da otvori pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u oktobru 2019. pokrenulo reformu procesa pridruživanja, izjavio je nedavno da proces mora biti jasan i reverzibilan, i da bi EU trebalo da bude u mogućnosti da „napusti proces ukoliko ne radi”.

“Kada budemo razgovarali u martu, vidjećemo šta Evropska komisija kaže, kakav su napredak postigle zemlje, i ako postoji povjerenje da će uspjeti, trebalo bi da možemo da započnemo pregovore”, rekao je Makron na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Prijedlog Komisije uključuje mogućnost obustave pregovora u određenim oblastima ili uopšte ukoliko rezultati nisu zadovoljavajući, udruživanje pregovaračkih poglavlja u šest oblasti, odnosno klastera, koji bi se otvarali u cjelini, zatim veće angažovanje država članica EU i veći naglasak na osnovnim reformama – na vladavini prava, demokratskim institucijama i funkcionalnoj ekonomiji.

Send this to a friend