Evropa Lider austrijskih konzervativaca ili omražen ili obožavan

Sebastijan Kurc-alpski Makron ili Orban u nastajanju?

Lider austrijskih konzervativaca Sebastijan Kurc, ili omražen ili obožavan, favorit je na parlamentarnim izborima zakazanim za 29. septembar, ali je zemlja kojom je 18 mjeseci vladao u koaliciji s ekstremnom desnicom veoma podijeljena.

Kurc je s 24 godine postao državni sekretar u austrijskoj Narodnoj partiji (OVP), u 27. je bio ministar, u 31. kancelar. Za jedne je “alpski Makron” – proevropski političar koji je podigao desnicu iz mrtvih. Drugi u njemu vide “Orbana u nastajanju”, demagoga i autoritarnog lidera.

“On u svakom slučaju više nije klasični demohrišćanin. On kao preduzetnik gleda šta većina ljudi želi i to im nudi”, kaže analitičar Johanes Huber.

Kurc je 2017. formirao koaliciju s ekstremno desničarskom Slobodarskom partijom (FPO), čiji osnivači su bili bivši nacisti. Koaliciju je raskinuo u maju ove godine zbog skandala nazvanog “Ibicagejt” koji je ozbiljno doveo u pitanje integritet FPO.

Na snimku koji su u maju objavili njemački mediji, tadašnji lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe nudi ženi koja se predstavlja kao nećaka ruskog oligarha pristup ugovorima s državom u zamjenu za finansijsku podršku. Ta međunarodna afera nije umanjila Kurcovu popularnost kod onih koji ga smatraju velikom šansom Austrije. Po svoj prilici mu se smiješi veliki napredak na izborima, gdje će prema anketama za OVP glasati oko 33 odsto Austrijanaca.

Prema riječima analitičara Johanesa Hubera, Kurcov uspjeh prije svega leži u “savršenom vladanju umjetnošću retorike”.

“Njegov stav je uvek besprekoran i on oličava stabilnost”, kaže Huber.

Kvaliteti lidera Narodne partije iznijeti u autorizovanoj biografiji koja izlazi ovog mjeseca su toliko brojni i toliko pretjerani da su već izazvali poruge na društvenim mrežama. Autorka biografije je u romansiranom maniru opisivala poduhvate “Svetog Sebastijana” koji je “prve riječi izgovorio s 12 mjeseci”, punog “hrabrosti” u tinejdžerskim godinama, a danas “otvorenog”, “spremnog da sluša” i “radnika”.

To poprilično prilično nervira njegove protivnike koji svakog četvrtka u centru Beča demonstriraju protiv njegovog povratka na vlast u društvu ekstremne desnice.

“OVP je ranije bila hrišćansko-socijalna partija ali Sebastijan Kurc je pomjerio ka desničarskom populizmu”, kaže student Paul Benteler, jedan od demonstranata.

Fizičar Volfgang Šebeček smatra da Kurc “ne poštuje parlament”.

“Još nije Orban, ali bi sve moglo da krene u tom smjeru”, kaže Šebeček.

Istovremeno, Kurcov prethodnik na čelu OVP Rajnhold Miterlener ocjenjuje da je Kurcova vlada “pretvorila pluralističku Austriju u samodovoljno društvo”.

I Kurcov odnos s medijima je napet. Lider OVP nije birao riječi protiv ljevičarskog lista Falter koji je objavio račune te stranke, pa je tako otkriveno da je Kurcov frizer plaćan 600 eura po šišanju, a jedan od njegovih savjetnika čak 33.000 eura mjesečno.

OVP je podnijela tužbu protiv tog lista koji je Kurc optužio da “objavljuje falsifikovana dokumenta”.

Prema Huberu, Kurc kao favorit na izborima svjesno potencira “kulturni sukob” između sela, gdje se nalazi srce njegovog biračkog tijela, starijeg, katoličkog i bogatog, i mnogo mlađeg, kosmopolitskog Beča.

“Uvijek vjerujem ljudima koji mi kažu da se osjećaju kao stranci u zemlji u kojoj su rođeni”, rekao je Kurc u Badenu, uz obećanje o “nastavku borbe protiv ilegalnih migracija”.

Send this to a friend