Evropa

Solidarnost sa Češkom: Tri baltičke države protjeruju ruske diplomate

Foto: Twitter

Estonija, Letonija i Litvanija će protjerati nekoliko diplomata Rusije i osoblja njene ambasade, u znak solidarnosti sa Češkom, objavio je danas litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

Landsbergis je rekao da su Letonija i Estonija protjerale po jednog zaposlenog u ambasadama Rusije u tim zemljama i dodao da će njegova zemlja proglasiti nepoželjnim dvoje ruskih diplomata, prenijela je litvanska državna televizija.

Naveo je da je svih četvoro protjeranih učestvovalo u špijunskim aktivnostima.

“Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije danas je pozvalo na razgovor predstavnika Rusije u Litvaniji kome je uručena nota o proglašenju dvoje zaposlenih u Ambasadi Rusije nepoželjnim osobama zbog aktivnosti nepsojivih sa njihovim diplomatskim statsuom. Njima je naređeno da napuste Litvaniju u roku od sedam dana“, kazao je Landsbergis.

Dodao je da o protjerivanju ruskih diplomata razgovarao sa ministrima drugih članica EU i NATO.

“Druge države počinju diskusije o tome i nadaju se da će moći da se pridruže baltičkim zemljama“, rekao je Landsbergis.

Ako Rusija oštro odgovori i odluči da protjera veći broj ljudi, Litvanija „zadržava pravo na izražavanje još jednog protesta“, naveo je.

Češka je ove nedjelje protjerala 18 ruskih diplomata, koje je označila kao tajne agente, i pozvala partnerske zemlje da proglase za nepoželjne članove ruskih obavještajnih agencija.

<<<Češka protjerala 18 ruskih diplomata, sumnja da su oficiri GRU umiješani u eksploziju magacina municije<<<

Pozivajući se na izvještaj obavještajne službe, Prag je objavio da su dva pripadnika ruske službe GRU odgovorna za dvije eksplozije municije u češkim magacinima 2014. godine, u kojima su poginule dvije osobe.

Moskva, koja negira optužbe, odgovorila je protjerivanjem 20 pripadnika češkog diplomatskog osoblja.

Češka je juče naredila Rusiji da ukloni iz Praga većinu diplomatskog osoblja.

Send this to a friend