Evropa

Španija ponovo produžila vanredno stanje

Foto: Twitter

Španski parlament danas je izglasao produženje vanrednog stanja do 21. juna. Ta mjera uvedena je na zahtjev premijera Pedra Sančeza radi borbe protiv pandemije korona virusa.

Poslanici su odobrili produženje sa 177 glasova za, 155 protiv i 18 uzdržanih.

Sančez, koji nema apsolutnu većinu u parlamentu, osigurao je glasove više manjih stranaka da bi moglo da se usvoji to produženje, uprkos oštrim kritikama desne opozicije.

Vanredno stanje uvedeno je 14. marta kada se epidemija pojavila u Španiji i produžavano je pet puta da bi mogle da se primijene restriktivne mjere među najstrožim na svijetu, koje su kasnije ublažavane u etapama i po regionima.

Iako se pandemija smiruje u Španiji vlada smatra da je važno da se zadrži vanredno stanje da bi se kontrolisalo ublažavanje mjera koje treba da se postepeno ukidaju do kraja juna, početka jula, u zemlji u kojoj je od korona virusa umrlo više od 27.000 ljudi.

Mjera će biti ukinuta 21. juna i Sančez se nada da će sloboda kretanja biti vraćena u zemlji do 1. jula, kada predviđa da otvori granice za strane turiste.

Premijer je rekao da je prevaziđen najgori dio pandemije i da neće tražiti dalja produženja. On je rekao da će vlada iduće nedjelje usvojiti procedure za slučaj ponovnog izbijanja epidemije kada se većina restrikcija bude ukinula.

Opozicija optužuje premijera da zloupotrebljava vanredno stanje da bi suspendovao lične slobode.

Pravdajući najstrože mjere izolacije na Zapadu Sančez kaže da je bilo neophodno da se zaustavi praktično sve da bi se zaustavilo širenje virusa.

“To je bilo strašno teško, ali takođe i strašno efikasno”, rekao je on i ukazao da dva dana ministasrstvo zdravlja nije zabilježilo ni jedan smrtni slučaj.

U Španiji je od koronavirusa umrlo 27.128 ljudi, a zaraženo je nešto više od 240.000.

Send this to a friend