Evropa

Španija prvi put od marta bez novih smrtnih slučajeva od korone

Ilustracija

U posljednja dvadeset i četiri sata u Španiji nije prijavljena niti jedna smrt uzrokovana koronavirusom, javlja Associated Press, što je prvi put od marta.

Direktor Centra za koordinaciju zdravstvenih službi Fernando Simon rekao je da je razvoj situacije u ovoj zemlji “veoma, veoma ohrabrujući”.

Tokom posljednja 24 sata, saopštio je Simon, registrovan je sedamdeset i jedan slučaj zaraze korona virusom.

“Na dobrom smo mjestu sa razvojem pandemije”, rekao je Simon i dodao: “Statistike prate trend. One idu u dobrom pravcu”.

Prva dva smrtna slučaja povezana sa pandemijom COVID-19 u Španiji su registrovana 3. marta. Broj zaraženih osoba naglo je porastao, a 2. aprila su zabilježili 950 preminulih u samo jednom danu.

Prema posljednjim informacijama, u Španiji je do sada od COVID-19 preminulo 27.127 osoba, dok je prijavljeno preko 240.000 zaraženih.

Prateći trend sporijeg širenja korona virusa, Španija je posljednjih sedmica krenula sa postepenim ublažavanjem strogih mjera donesenih u vrijeme velikog širenja virusa.

Vanredno stanje u Španiji treba da istekne 7. juna, ali je premijer Pedro Sančez najavio da će tražiti još jedno dvosedmično produženje vanrednog stanja.

Send this to a friend