Evropa

Stigla najnovija dugoročna prognoza: Zima u Evropi je gotova

Ilustracija

U dosadašenjem dijelu zime koja je počela 1. decembra još nismo imali nijedan zimski ciklus, a samim tim nije bilo značajnijeg snijega. Prema danas objavljenoj mjesečnoj prognozi ECMWF-a na stranicama EFFIS-a, zima u Evropi je gotova.

Naime, pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim nedeljama do 1. marta i početka proljeća. Očekivano temperaturno odstupanje je najizraženije u Rusiji, piše Index.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih mogućnosti ili možda čak i ciklona koje mogu donijeti snijeg, ali od velikih zimskih scenarija čini se da nema ništa. Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje padavina od prosjeka, što znači nastavak tople anticiklonske dominacije, piše Istramet.

Šta kažu dugoročne prognoze?

I Servis Severe Weather Europe je juče objavio šta nas očekuje u februaru, a najavili su i kakvo bi moglo biti proljeće.

S obzirom na to da će se nad većim dijelom Evrope i Azije zadržavati visok pritisak vazduha, i tokom feburara se na tom području očekuju temperature iznad prosjeka za to doba godine. To znači da se dodatno produljbuje vjerovatnost da nad kontinentalnom Evropom neće biti pravog zimskog vremena. Kako napominje Severe Weather Europe, uvijek postoji mogućnost tranzicijskog hladnog uzorka, ali prema trenutnim analizama za to postoji vrlo mala vjerovatnost. Kako krećemo u feburar, tako polarni vrtlog polako gubi na snazi i bilo kakva veća promjena u dinamici, u smislu dolaska hladnog vazduha, bila bi prekasna za stvaranje održivog obrasca hladnog vremena.

Kakvo je proljeće pred nama?

Prema ECMWF-modelu Severe Weather Europe dobio je uvid u to kakvo bi moglo biti i ovogodišnje proljeće u Europi.

ECMWF model nastavlja sličnu priču kao i zimski obrazac. Vidljiva je prevaga visokog pritiska vazduha na sjeveru Tihog okeana, zapadnim Atlantikom i Evropom.

S obzirom na pritisak vazduha, i u martu, aprilu i maju se u Evropi i Aziji očekuju temperature vazduha više od prosječnih za to doba godine.

Što se tiče padavina, na jugu Evrope očekuje se sušnije vrijeme. Kontinentalna Evropa trebala bi imati prosječne količine padavina, što znači da se ne očekuju dugotrajna sušna razdoblja. Niži vazduh nad Atlantikom mogao bi dovesti do veće količine padavina u središnjoj i sjevernoj Evropi.

8

avatar
1000
4
4
0
 
6
MugamberassoRalePravi Rade007gojko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
rasso
Gost
rasso

Zima pocela 1.Decembra a proljece pocinje 1.Marta,jesam li nesto propustio???

Mugambe
Gost
Mugambe

Dobar soi

Pravi Rade007
Gost
Pravi Rade007

Mene samo strah da ljeto ne bude kišovito i hladno.

Svašta
Gost
Svašta

Da mogu pogoditi za 10 dana, ko da bi i za godinu. Zima tek počinje.

rasso
Gost
rasso

Pogodili su za zimu

brko mali
Gost
brko mali

Samo da ga na ljeto ne platimo, 60 stepeni u hladu

gojko
Gost
gojko

vazda crne misli

Rale
Gost
Rale

Juli će biti sa kišom.

Send this to a friend