Evropa

Stoltenberg: Evropska unija ne može sama bez NATO da odbrani Evropu

Stoltenberg: Evropska unija ne može sama bez NATO da odbrani Evropu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je da Evropska unija ne može sama, bez NATO, da odbrani Evropu.

On je to rekao povodom ponude predsjednika Francuske Emanuela Makrona Poljskoj da učestvuje u francuskom antinuklearnom kišobranu u pojačanoj evropskoj odbrani.

“Napori EU da pojača odbranu su uvijek dobro došli. To je sjajno da ih preduzimaju jer to jača takođe i NATO. Ali ne mogu da budu alternativa NATO, da mu konkurišu ili dupliraju aktivnosti NATO. Francuska ima nuklearno oružje, ali glavni garant bezbjednosti za evropske saveznike su sredstva zastrašivanja koja primjenjuje NATO i u kojima se povezuju mogućnosti SAD i Evrope”, kazao je prvi čovjek NATO u intervjuu poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Stoltenberg je naglasio da 80 odsto svih vojnih troškva plaćaju članice NATO koje nisu u Evropi.

“To znači da EU nije u stanju da odbrani Evropu i da je NATO garant bezbjednosti za evropske saveznike”, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO rekao je da zapadni vojni saveznici neće ići putem Rusije da u Evropi razmjeste nove nuklearne rakete srednjeg dometa i da je odgovor na novo razmještanje ruskih raketa to da NATO pojača protivvazdušnu i protivnuklearnu odbranu, konvencionalne snage, operativnu gotovost preko brojnih zajedničkih vojnih vježbi, a takođe da pokreće razne inicijative za razoružanje.

“Ne želimo novi hladni rat, ne želimo novu trku u naoružavanju. Zato nastojimo da našu poruku povežemo sa porukom o volji za dijalog, posebno o kontroli naoružavanja jer nova trka u naoružavanju je opasna, skupa i nastavićemo da ulažemo napore da je ne dopustimo”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da sila i dijalog ne moraju da se uzajamno isključuju i da aktivnosti prema Rusiji od strane NATO idu na dva koloseka.

“Nastupamo sa pozicije sile, demonstriramo riješenost, ostajemo predvidljivi iako oštri, ali sa druge strane nastojimo da gradimo dijalog sa Moskvom, želimo sa njom bolje veze”, rekao je generalni sekretar NATO.

Odgovor na, kako je rekao Stoltenberg, sve agresivnije ponašanje Rusije je i povećanje broja vojnih vježbi na teritoriji NATO.

“Vježbe ‘Defender Europe 2020’ jesu demonstracija snage naših transatlantskih veza. Potvrđuju anažovanost Amerikanaca u garantovanju bezbjednosti Evropi”, kazao je generalni sekretar NATO.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
GiangoBog i vjeraPG CGmujo džegerDrevni Vanzemal
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Giango
Gost
Giango

Zajebaas li i se to

Bog i vjera
Gost
Bog i vjera

A od koga da se brani EU? Od marsovaca možda?

PG CG
Gost
PG CG

A Kina i Indija mogu same bez NATO-a da se odbrane od svih prijetnji??? A EU sa super modernom vojskom i OGROMNOM ekonomijom ne može? Kome pričaju ovi ove BAJKE???

mujo džeger
Gost
mujo džeger

od koga da je brani od onih čije ste domove porušili i popalili od libije na zapadu do sirije na istoku uvodeči vašu demokraciju a danas se podvijenih repova povlačite ostavljajuči prevareni narod koji u milionima hrli u srce vaše europske demokracije pa če evropa za 10 godina biti eu džamahirija

Drevni Vanzemal
Gost
Drevni Vanzemal

A ko napada Evropu? Citav svijet smo o jadu zabavili, Belgija mrčena je urnisala Afriku a đe su ostali, veće sile? Ekonomija koja se oslanja na prodaju oružja I ratovanje će kad tad utihnuti.

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Ne no bidon

Send this to a friend