Evropa Nazvao ih plaćenicima

Sud naredio češkom premijeru da se izvini demonstrantima, on nema namjeru

Andrej Babiš

Češkom premijeru Andreju Babišu sud u Pragu danas je naredio da se izvini demonstrantima sa protesta za nezavisne sudove i protiv premijera i predsjednika Miloša Zemana ovog proljeća i ljeta jer je oklevetao stotine hiljada demonstranta da su naručeni i plaćeni da dođu na proteste.

„Visoki državni zvaničnik mora da provjeri informacije. Optuženi je javna ličnost koja mora da toleriše veliku dozu kritike svojih političkih koraka. On to nije podnio i reagovao je neprimjereno, neistinitim i klevetničkim izjavama“, obrazloženje je u današnjoj presudi po tužbi koju je podnijela jedna od učesnica protesta Jana Filipova.

Babiš je osuđen nepravosnažno da se izvini Filipovoj i demonstrantima pismeno za izjave da su demonstranti plaćeni i da su ih naručili da dođu premijerovi politički protivnici, a takođe za izjavu da ne može da zamisli da neko neprekidno samo iz dosade 16 sati demonstrira i 16 sati se dere i da su sigurno motivisani drugačije.

Babiš se pred suđenje branio da je jedan od poslanika za njegovu vladajuću stranku ANO navodno čuo da demonstranti pričaju o tome od koga da uzmu novac koji im slijedi, iako je, kako se pokazalo samo pogrešno načuo razgovor o prikupljanju novca da se plati kazna za jedno mladića koga je tokom protesta privela policija.

“Zadovoljna sam što je sudija kazala da premijer ne smije javno da laže. Nadam se da će mnogi ljudi shvatiti da ono što priča u televiziji premijer ne mora da bude istina. Došli smo do vremena kada ni najviši zvaničnici nažalost nisu moralni autoriteti“, kazala je nakon presude Filipova inače iz sela od svega 1.000 stanovnika na jugu Češke, kako sama kaže, obična seoska žena, bez većeg interesovanja za politiku.

Babiš je poručio danas dnevniku Pravo u SMS poruci da nema namjeru da se izvinjava i da će se žaliti na presudu jer je samo rekao svoje mišljenje na osnovu izjave poslanika Pavela Ružičke o demonstrantima koje navodno dovodi i plaća opozicija, a nemaju pojma zašto protestuju.

U seriji demonstracija protiv Babiša i Zemana, nakon najmasovnije ljetos na kojoj se okupilo u parku Letna čak 283.000 Čeha, najviše od obaranja komunista 1989. godine, predsjednik Zeman optužio je demonstrante da se bune protiv ishoda slobodnih demokratskih izbora i poručio da imaju peh jer će Babišova vlada izdržati do kraja mandata još 2,5 godine.

Najnovija serija protesta protiv premijera počela je u aprilu nakon iznenadne smjene na čelu Ministarstva pravde, kada je tu funkciju preuzela bliska saradnica predsjednika Zemana Marije Benešova. Ona je poznata po stavu da ona ne bi dopustila da se Babiš krivično goni za zloupotrebu dva miliona eura iz fondova Evropske unije prije 12 godine za Babišovu porodičnu farmu i konferencijski centar Rodino gnijezdo.

Proteste organizuje građanska inicijativa Milion trenutka za demokratiju, a velike na kojima će ponovo nastojati da okupi stotine hiljada Čeha planira na 30. godišnjicu Plišane revolucije i pada komunističkog režima, 17. novembra ove godine.

Send this to a friend