Evropa

Sud u Češkoj ukinuo mjere vlade o restrikcijama kretanja i zatvaranju radnji

Gradski sud u Pragu ukinuo je danas četiri glavne mjere kojim je zbog pandemije virusa COVID19 po odluci vlade češko Ministarstvo zdravlja uvelo restrikcije kretanja građana i zatvorilo radnje osim sa prehambenim proizvodima, drogerije i apoteke.

“I u sadašnjoj situaciji je nužno da organi državne vlasti insistiraju na pravilima i da očuvaju u najvećoj mogućoj mjeri pravnu državu. Vlada je morala te mjere da usvoji na osnovu Zakona o vanrednim situacijama. Sud mora da odbije da takvu moć ima jedno jedino ministarstvo”, objasnio je presudu predsjednik sudskog veća sudija Štepan Viborni.

Ukidanje mjera zatražio je ekspert za pravo u zdravstvu Ondžej Dostal zato što su, kako je naveo u tužbi, mjere samovoljne, haotične i nerazumljive, umjesto epidemiologa donose ih političari, država nije poštovala ni vlastiti plan za pandemiju, a te restriktivne mjere je bez daljih objašnjenja ministarstvo pravdalo samo time što se pojavio virus korona.

Po ocjeni Dostala sa kojom se složio sud, država je mogla takve mjere koje toliko zadiru u osnovna prava i slobode građana da naredi samo prema zakonu o kriznim, vanrednim situacijama i vanrednom stanju, a ne da o njima odlučuje jedno ministarstvo.

“U tužbi ne poričem pravo države da ograniči slobode u epidemiji. Bunim se zbog faula na privrednicima fizičkim licima jer im je otežano da traže odštetu kada mjere nisu po zakonima o kriznim situacijama, već prema zakonima Ministarstva zdravlja”, objasnio je Dostal.

Sud je upozorio da je vlada sredinom marta prve restrikcije, zatvaranje granica, radnji i mera socijalnog distanciranja, donijela u skladu sa zakonom, koristeći odredbe zakona o vanrednoj situaciji krize zbog epidemije, ali je te mjere 26. marta i 17. aprila produžila i precizirala samo na osnovu Zakona o zaštiti javnog zdravlja.

Današnja presuda je pravosnažna, ali stupiće na snagu 27. aprila pošto je sud, ne sumnjajući u potrebu i efikasnost ukinutih mjera, ostavio vladi nekoliko dana da dovede odluku o mjerama ovog puta u skladu sa zakonom.

“Efikasnost nije mjerilo zakonitosti, a cilj ne opravdava sredstvo”, naveo je Gradski sud u Pragu u saopštenju za medije.

Ovo je prva presuda čeških sudova po 17 tužbi na zakonitost uvedenih mjera, a nekoliko tužbi se sprema i za Ustavni sud, prije svega zbog odluke vlade da zatvori granice i zabrani Česima generalno da izlaze iz zemlje, umjesto da problem putovanja riješi drugačije, recimo strogim dužim karantinom za sve koji bi se vraćali u zemlju.

“Sud na sebe preuzima odgovornost za posljedice svoje odluke. Bilo kada su u pitanju životi i zdravlje građana tako i privreda cijele zemlje”, osudio je presudu predsjednik Češke Miloš Zeman, saopštio je njegov portparol.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
WWG1 WGA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
WWG1 WGA
Gost
WWG1 WGA

Dje narod zna zakon, tako je,

Send this to a friend