Evropa

Švedska očekuje vrhunac drugog talasa sredinom decembra

Švedska, foto: Twitter

Drugi talas kovida-19 koji je pogodio Švedsku mogao bi dostići vrhunac sredinom decembra, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici.

Istakli su da će razvoj događaja zavisiti od toga koliko će javnost slijediti savjete o socijalnom udaljavanju.

Do sada je 6.622 ljudi umrlo u Švedskoj, što je po glavi stanovnika znatno više od susjednih Norveške, Danske i Finske, koje su se tokom proljeća odlučile za strože zaključavanje, ali su švedske cifre niže od onih u većim evropskim državama.

Oštrija ograničenja koja su na snazi od sredine oktobra, međutim, možda su pomogla usporavanju širenja bolesti, a Agencija za javno zdravlje navela je da bi infekcije mogle dostići vrhunac u narednim sedmicama.

Vlada je agenciji zadala zadatak da modelira kako će se pandemija razvijati da bi pomogla vlastima i zdravstvenim službama u planiranju.

Agencija se suočila s kritikama u švedskim medijima da su njeni prethodni pokušaji modeliranja bili netačni, na primjer predviđanja da se tokom jeseni zemlja neće suočiti sa masovnim drugim talasom zaraza.

Trenutni scenario zasnovan je na broju infekcija prijavljenim između 24. avgusta i 6. novembra i drugim promenljivim. Švedska je danas registrovala 5.841 novi slučaj i 67 smrtnih slučajeva.

Send this to a friend