Evropa

Tačno je pogodio vrijeme početka ruske invazije, a sada prognozira: Rat će se završiti pobjedom Ukrajine

Budanov, Foto: EPA-EFE

Šef ukrajinske obavještajne službe Kiril Budanov, slučajno ili ne, pogodio je tačno vrijeme i datum početka ruske invazije na Ukrajinu. Sada je prognozirao ishod rata koji bukti nepunih godinu dana u ovoj zemlji.

Nekoliko sati prije nego što su se sva njegova upozorenja o ruskoj invaziji pokazala tačnim, preselio je svoju suprugu na sigurno.

Budanov je svoju karijeru stavio na kocku te je bio jedan od rijetkih ukrajinskih zvaničnika koji su bili uvjereni da Rusija sprema napad te da će pokušati zauzeti glavni grad Kijev.

On i njegova žena gledali su u sat noć prije napada, zabrinuti da bi Kiril uskoro mogao ostati bez posla ako sve ne bude kako je predvidio skeptičnom ukrajinskom političkom vodstvu.

“Razgovarali smo o tome da ako se ovaj napad ne dogodi, nećemo izgledati baš dobro. Izričito smo rekli da će u četiri ujutro početi. Zvuči jako čudno, ali bojao sam se da neće ići kako treba”, rekao je on.

Skoro godinu dana kasnije, riječi 37-godišnjeg Budanova imaju ozbiljnu težinu kod predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

U ukrajinskim političkim krugovima cijenjen je kao jedina osoba – uz američke i britanske obavještajne službe – koja je mjesecima unaprijed ispravno upozorila na ono šta ovu zemlju čeka.

Budanov u svojoj prognozi, koju je dao za Washington Post, kaže da će se Rusija ove godine koncentrisati na zauzimanje više teritorija u istočnim regijama Donjecka i Luganska. Dodao je da “moraju učiniti sve kako bi osigurali da se Krim vrati kući do ljeta”.

Upitan misli li da bi dolazak ukrajinskih trupa na Krim, koji je Rusija napala i nezakonito pripojila 2014., mogao podstaknuti ruskog predsjednika Vladimira Putina da upotrijebi nuklearno oružje, Budanov je rekao:

“To nije istina. I Krim će nam biti vraćen. Reći ću vam – sve je počelo na Krimu 2014. i tamo će sve završiti našom pobjedom”, poručuje Budanov.

Send this to a friend