Evropa

Treća epizoda drhtavice, Merkel opet kaže da je sve u redu

Treći napad drhtavice njemačke kancelarke Angele Merkel u samo nekoliko sedmica ponovo je tema komentara u njemačkoj štampi. „Političari nisu mašine“, kažu jedni. „Trebalo je davno da ode“, pišu drugi.

<<<Merkel ponovo imala drhtavicu<<<

„Osjećam se sasvim dobro i nema potrebe za brigom“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel o napadima drhtavice. Ona je tako u srijedu progovorila o temi koja sedmicama obuzima zemlju. Njene riječi došle su poslije trećeg napada drhtavice koji je javno zabilježen, ovog puta na dočeku finskog premijera Antija Rinea. Drhtanje je bilo nešto blaže i kraće od prethodna dva puta.

Merkel je rekla da je u fazi „oporavka“ nakon prve drhtavice početkom juna. Ona i nezvanični izvori iz Vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno desio zbog vrućine i manjka tečnosti.

„To očito još nije sasvim gotovo, ali postoji napredak i sada neko vrijeme moram da živim sa tim“, rekla je kancelarka, dodajući da vjeruje da će napadi proći kako su i došli. Ona na potpitanja novinara nije željela da precizira šta su uzroci zdravstvenih tegoba. „Inače sam čvrsto uvjerena da sam sasvim sposobna (za svoj posao).“

Time je pokušala da otkloni debate o tome da li je njeno zdravlje tako narušeno da više ne može da obavlja kancelarski posao. Merkel u srijedu puni 65 godina.

„Sa svakim napadom drhtavice sve je više upitnika“, naslovio je tekst berlinski Tagesšpigel. List podsjeća da je Merkel još prošle godine izjavila da želi da ostane kancelarka do kraja svog četvrtog mandata 2021. godine ukoliko joj zdravlje dozvoli. „Ta polurečenica sada dobija na značaju jer sa svakim novim napadom rastu sumnje“, piše Tagesšpigel.

Mnogo je direktniji uticajni tabloid Bild čiji zamjenik glavnog urednika Nikolaus Blome piše: „Naravno da kancelarka nije polumrtva. Ali već je propustila pravi trenutak da ode. Nekontrolisana drhtavica je ružan simbol toga.“

Blome smatra da je pravi trenutak bio 2015. kada su se isprepletale kriza eura i izbjeglička kriza. Ali ona nije otišla jer nije htjela da izgleda kao „dezerterka“ i htjela je da pokaže privrženost dužnosti i volju. Druga šansa da ode bila je da se ne kandiduje na izborima 2017, ali je i to propustila, piše Bild.

„Angela Merkel je htjela da sama odluči o odlasku iz politike – da ode slobodno, a ne kao olupina. Što više oteže, to je manje vjerovatno da će joj to uspjeti“, dodaje Blome.

Špigel na svom portalu piše da Merkel važi za nekog ko može mnogo da istrpi, kao „neuništiva“. „Umor, da, ali bol ili slabost? Merkel skoro nikada nije dozvolila da se to primijeti. Kada je u decembru 2013. na planinarenju u Švajcarskoj pala i polomila karlicu – to je danima ignorisala. Bolovi mora da su bili nesnosni“, piše portal uglednog nedjeljnika.

Dodaje se da kancelarkina izjava da „oporavak“ od prvog napada drhtavice „očito još nije sasvim gotov“ zvuči kao predostrožnost za slučaj da dođu novi napadi.

„Merkel naravno zna: i njeni pregovarački partneri u EU i moćni muškarci ovog svijeta poput predsjednika SAD Donalda Trampa i Rusa Vladimira Putina pomno su ispratili grčevite napade. U teškim pregovorima na političkim binama svijeta javno pokazivanje slabosti može biti teška hipoteka“, piše list Zidkurir.

„Iz tog razloga su neki njeni prethodnici svjesno ćutali o ozbiljnim oboljenjima ili su ih čak zataškavali“, dodaje se u tekstu.

U nedostatku pouzdanih saznanja se mediji naveliko upuštaju u špekulacije i „dijagnoze“ na daljinu. Tako je Bernhard Ozen, načelnik psihosomatske klinike u Nad Bramštetu, za magazin Fokus rekao: „Drhtavica je veoma neugodna situacija, pogotovo kada ste u javnosti i gleda vas cijeli svijet. To možda želite da izbjegnete po svaku cijenu. Ali time što na sve načine pokušavate da se nešto ne desi, ono se baš desi.“

Drugi ljekari govore da uzrok može biti ortostatički tremor – bezazleno oboljenje koje se manifestuje kroz drhtavicu tokom stajanja. Uzroci nisu definitivno poznati, a sagovornici Fokusa prenose da se može raditi o nasljednim faktorima ili manjku vitamina B12.

Berliner cajtung piše da „nema razloga da se sumnja u uvjeravanje Angele Merkel da se inače osjeća dobro. Samo o tome se radi. Političari nisu mašine, imaju mane, slabosti i bolesti kao svi ljudi.“

List se osvrće na čuđenje američkih medija što u Njemačkoj uzbuđenje nije veće – u SAD je običaj da predsjednici javnosti polažu svoj zdravstveni karton. „To što je tako, uprkos histeričnim javnim debatama na druge teme, govori u prilog političkoj kulturi Njemačke i vjerodostojnosti Angele Merkel. Tako treba i da ostane“, dodaje list iz Berlina.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Cika mikiAloalo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cika miki
Gost
Cika miki

Zavisi sa kim stoji mirno

Aloalo
Gost
Aloalo

Krizira. 😂

Send this to a friend