Evropa

Turska lira pala na rekordno nizak nivo poslije početka novog Erdoganovog mandata

Ilustracija

Turska lira pala je danas na novi rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar nastavljajući da gubi vrijednost otkada je Redžep Tajip Erdogan počeo treći predsjednički mandat.

Lira je danas oslabila oko sedam odsto i pala na 23,18 u odnosu na dolar. S ovim padom turska valute izgubila je više od osam odsto vrijednosti od Erdoganove inauguracije u subotu i imenovanje nove vlade. Lira je oslabila oko 20 odsto od početka godine.

Lira je danas takođe oslabila oko sedam odsto u odnosu na euro.

Turska valuta gubi na vrijednosti od 2021. zbog, po mišljenju ekonomista, Erdoganovog insistiranja da troškovi pozajmljivanja budu niski da bi se podsticao rast uprkos astronomskoj inflaciji. Ta politika suprotna je konvencionalnim ekonomskim pristupima prema kojima je potrebno uvesti više kamatne stope da bi se ublažila inflacija.

Analitičari kažu da je Erdoganova vlada podržala liru uoči predsjedničkih izbora prošlog mjeseca koristeći devizne rezerve da održi devizni kurs pod kontrolom. Slabljenje lire ukazuje da vlada smanjuje kontrolu te valute.

Inflacija u Turskoj dostigla je vrhunac od 85 odsto u oktobru prije nego što je pala na 39,59 odsto u maju.

Erdogan je u subotu ponovo imenovaom Nehmeta Šimšeka, međunarodno poštovanog bivšeg bankara, za ministra finansija u novoj vladi. Njegovo imenovanje se vidi kao znak da bi Erdoganova nova vlada mogla da slijedi konvencionalnije ekonomske politike.

Send this to a friend