Evropa

Turska: Trojica osuđena na 10 godina zatvora zbog trovanja pasa lutalica

Foto: AA

Sud u Ankari osudio je ove sedmice trojicu muškaraca na po deset godina zatvora zbog trovanja uličnih pasa.

Jedna je ovo od najvećih kazni za ovakve zločine u Turskoj.

Trojica su osuđena zbog događaja iz aprila 2019, kada su, u distriktu Batikent u Ankari, otrovali 13 uličnih pasa, kao i tri vlasnička. Istraga je pokazala da su psi konzumirali pileće meso napunjeno pesticidima.

Sud ih je osudio za “uništenje vlasništva” i namjerno zagađenje okoline, jer kažnjavanje osoba zbog zlostavljanja životinja tek treba da uđe u turske krivične zakone.

Takođe, sva trojica moraju platiti 2.200 eura kazne.

Rezultat suđenja velika je pobjeda za aktiviste koji se bore za zaštitu životinja, pišu turski mediji.

“Ovo je dan kada je pravda konačno stala uz životinje u Turskoj. Ovo je prvo suđenje ove vrste ovdje. Kao advokati, tražili smo ozbiljnu kaznu za počinitelje, a stav Suda ovdje vrlo je, vrlo značajan. Nadamo se da će ovo biti presudna sudska odluka. Psi sa ulice nisu baš bez ikoga. Veliki broj dobrih ljudi stoji uz njih i brine se za njih”, kazao je advokat Tugba Gursoy.

Ezgi Koc, drugi advokat u slučaju kaže da sada slijedi borba da životinje ne budu obična “roba ili vlasništvo”, a aktivisti se raduju novom krivičnom zakonu koji uskoro dolazi u proceduru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aha
Gost
Aha

Tako treba o odje. Pas je najbolji čojek. A i nije sam nastao lutalica nego smo mi krivi za to. Treba im pomoci a ne ubijati ih.

Neo
Gost
Neo

Svaka čast, i to im je malo, što im ne daju da pojedu to što su prosipali.. Dabogda i ođe tako prolazili trovači.

Bezolovni 95
Gost
Bezolovni 95

Sramota sa ovakvom presudom,kakav je ovo sud???

Grande
Gost
Grande

U Ankari,sve lutalice su čipovane i sterilisane.Česte su hranilice za pse i mačke.Ljeti ispred svih kuća,zgrada,posude sa vodom.Mislim da islam propovijeda,nešto o duši i sl.Ipak,kao oni,kao mi,olako shvatamo ljudski život,nažalost…

Pjer
Gost
Pjer

E tako se to radi

Strumf
Gost
Strumf

Tako i treba

Sanyshkaya
Gost
Sanyshkaya

Drago mi je.

Send this to a friend