Evropa

U Britaniji neće vakcinisati AstraZenekom mlađe od 30 godina

Foto: Twitter

Britanski Zajednički odbor za vakcinisanje i imunizaciju (JCVI) preporučio je danas britanskim vlastima da ne bi trebalo davati AstraZenekinu vakcinu protiv covida-19 mlađima od 30 godina kada je to moguće zbog jako rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

“Mlađima od 30 je bolje ponuditi alternativu”

Predsjednik JCVI-ja za covid-19 Wei Shen Lim, rekao je da na osnovi dostupnih podataka i dokaza odbor savjetuje da je odraslim osobama mlađima od 30 godina koje nemaju zdravstvenih problema bolje ponuditi alternativu AstraZenekinu vakcinu kada ona postoji.

Objasnio je da za mlađe ljude, kod kojih su rizici od potrebe za hospitalizacijom puno manji, bolje koristiti druge vakcine kada se uzmu u obzir rizici i koristi od AstraZenekine.

“Ne savjetujemo obustavu vakcinisanja u pogledu sigurnosti vakcina”, rekao je Lim na briefingu.

Britanski regulator utvrdio moguću nuspojavu zgrušavanja krvi u mozgu

Dodao je da bi ljudi trebali i dalje dobijati drugu dozu AstraZenekine vakcine ako su dobili prvu.

Preporuka je objavljena nakon što je britanski medicinski regulator MHRA utvrdio moguću nuspojavu, kao i Evropska agencija za ljekove u svojem ažuriranom mišljenju u srijedu.

EMA: Postoji veza između AstraZenece i neobičnih krvnih ugrušaka

Danas je, podsjetimo, i Europska regulatorna agencija (EMA) objavila kako je utvrdila postojanje veze između vakcine AstraZeneke i stvaranja rijetkih krvnih ugrušaka. Pritom je naglasila da je korist vakcine AstraZenece i dalje veća od rizika od mogućih nuspojava.

“Zaključili smo da bi stvaranje neobičnih krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim trombocitima trebalo biti navedeno kao moguća rijetka nuspojava vakcina”, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Prč
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Toliko o ovoj vakcini,rulet koji nece da priznaju do kraja

Send this to a friend